Κοντά στην ανακάλυψη θεραπείας για την άνοια μέσω ζωντανού ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού

Κοντά στην ανακάλυψη θεραπείας για την άνοια μέσω ζωντανού ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού

Έρευνα αποκαλύπτει τη χρήση ζωντανού εγκεφαλικού ιστού για την κατανόηση και θεραπεία της άνοιας. Επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να επιταχύνει τις έρευνες για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας. Χρησιμοποιώντας ζωντανό ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, μια βρετανική ερευνητική ομάδα μπόρεσε να μιμηθεί τα πρώιμα στάδια της νόσου. Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση προσέφερε μια σπάνια και ισχυρή ευκαιρία να παρατηρηθεί η ανάπτυξη της άνοιας σε πραγματικό χρόνο.

Η ομάδα συνεργάστηκε με τη νευροχειρουργική μονάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, για να εκθέσει υγιή εγκεφαλικό ιστό σε τοξικές μορφές μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο, προκειμένου να κατανοήσει πώς αυτές καταστρέφουν τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ειδικοί επισήμαναν ότι ο νέος τρόπος μελέτης της νόσου θα μπορούσε να διευκολύνει τη δοκιμή νέων φαρμάκων και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Η άνοια αποτελεί σοβαρή απειλή για τα παγκόσμια συστήματα υγείας, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, φτάνοντας σχεδόν τα 153 εκατομμύρια.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν πώς μια τοξική μορφή της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα μπορεί να προσκολληθεί και να προκαλέσει ζημιά σε κρίσιμες συνδέσεις του εγκεφάλου. Οι ερευνητές κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό τον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό για έως και δύο εβδομάδες και μελετούν τις επιπτώσεις της τοξικής πρωτεΐνης στον ιστό.

Συνοψίζοντας, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αλλαγές στα επίπεδα της πρωτεΐνης επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη νέων θεραπειών και να προσφέρει ελπίδα για έναν κόσμο χωρίς άνοια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play