Κώστας Γεωργάκης: Η αυτοπυρπόληση του φοιτητή ως πράξη αντίστασης στη Χούντα

Κώστας Γεωργάκης: Η αυτοπυρπόληση του φοιτητή ως πράξη αντίστασης στη Χούντα

Η αυτοθυσία του Κώστα Γεωργάκη αναδεικνύει τη διαχρονική αντίσταση κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Σεπτέμβριος 1970. Η δικτατορία στην Ελλάδα έχει ήδη διαρκέσει τρία και πλέον χρόνια. Οι αντιδράσεις στην πολιτική κατάσταση είναι έντονες, με μυστικές κινήσεις εντός των συνόρων και δημόσιες διαμαρτυρίες στο εξωτερικό. Τα ξημερώματα της 19ης προς 20 Σεπτεμβρίου, στην Ιταλία, ο 22χρονος φοιτητής Κώστας Γεωργάκης προβαίνει σε μια σοκαριστική πράξη αυτοθυσίας, αυτοπυρπολούμενος σε πλατεία της Γένοβας, ως αντίδραση στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Το δημοσίευμα του ΤΟ ΒΗΜΑ, στις 20 Σεπτεμβρίου 1974, αναφέρει: “Χθες έκλεισαν τέσσερα χρόνια από το δραματικό ολοκαύτωμα του Κώστα Γεωργάκη στην πλατεία της Γένοβας, επιδιώκοντας να ξυπνήσει τις συνειδήσεις της δημοκρατικής Ευρώπης.” Αυτή η πράξη είχε ως στόχο να αναδείξει την απειλή του φασισμού, η οποία συνέχισε να υφίσταται, τροφοδοτούμενη από το ελληνικό καθεστώς.

Στην επέτειο της θυσίας του Γεωργάκη, αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε σε ιταλική εφημερίδα: “Οι Έλληνες αντιφασίστες πενθούν την οδυνηρή απουσία του Κώστα Γεωργάκη, ενός αγωνιστή του ελεύθερου κόσμου.” Η δήλωση του ίδιου πριν από την πράξη του είναι χαρακτηριστική: “Είμαι βέβαιος ότι οι λαοί της Ευρώπης θα καταλάβουν ότι ένα φασιστικό καθεστώς, όπως το ελληνικό, είναι μια συνεχής απειλή για την αξιοπρέπεια των ελεύθερων ανθρώπων.”

Η στιγμή της αυτοπυρπόλησης έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 19ης προς 20η Σεπτεμβρίου, όταν ο Γεωργάκης φωνάζοντας “Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα” έβαλε φωτιά στα ρούχα του, εκφράζοντας τη βαθιά του αντίθεση προς την καταπίεση. Παρά την προσπάθεια της δικτατορίας να αποκρύψει το γεγονός, η είδηση της τραγικής του πράξης δημοσιεύτηκε στον Τύπο και προκάλεσε ευρεία συγκίνηση.

Δύο ημέρες πριν την αυτοπυρπόλησή του, ο Κώστας Γεωργάκης έστειλε γράμμα στον πατέρα του, εκφράζοντας τη δυσκολία της απόφασης και την επιθυμία του να δράσει ως ελεύθερος άνθρωπος. “Συγχώρεσέ με για την πράξη μου αυτή. Δεν ήθελα να διατρέξετε οιονδήποτε κίνδυνο”, αναφέρει, αποκαλύπτοντας την εσωτερική του πάλη και την αφοσίωσή του στην ελευθερία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play