Ανακαλύψεις για τις κρυφές κάμερες και τη διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία γύρω από την ηδονοβλεψία. Την πρώτη φορά που η Χάιντι Μάρνεϊ βρέθηκε να κάνει μπάνιο στο νέο της, προσωρινό σπίτι, την κυρίευσε η αίσθηση ότι την παρακολουθούσαν. «Είχα αυτή την έντονη αίσθηση ότι με κοιτούσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Θυμάται να σαρώνει το δωμάτιο, που περιλάμβανε μια μεγάλη, διπλή μπανιέρα, και να εντοπίζει μια τηλεόραση με μια συσκευή που κρεμόταν από τον τοίχο, έχοντας ένα αναβοσβήνον κόκκινο φως.
Η Μάρνεϊ, ακολουθώντας τη λογική της, επιβεβαίωσε στον εαυτό της ότι πρόκειται απλώς για ένα dongle, έναν εξάρτημα που χρησιμοποιείται για WiFi σε κάθε δωμάτιο. Ωστόσο, καθώς περιπλανήθηκε στο σπίτι της, αναρωτήθηκε αν όντως υπήρχε μια κάμερα στο δωμάτιό της, συνεχίζοντας να ελέγχει το χώρο με σχολαστικότητα. «Ο σπιτονοικοκύρης μου ήταν ο πιο ευγενικός άνθρωπος που θα μπορούσατε ποτέ να συναντήσετε. Δεν θα το έκανε ποτέ αυτό», εξηγεί, αλλά τα ένστικτά της παρέμεναν αναστατωμένα.
Πώς ανακάλυψε τις κρυφές κάμερες; Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μια μικροσκοπική κάμερα κατασκοπείας και να την κρύψει σε έναν καθρέφτη, σε ψεύτικο ανιχνευτή καπνού ή σε δημόσια τουαλέτα.
Στην πορεία, αφού έμεινε με τον σπιτονοικοκύρη της, άρχισε να παρατηρεί αλλαγές στη συμπεριφορά του, οι οποίες την ανησύχησαν. Όταν ανακάλυψε ότι την παρακολουθούσε μέσω της εφαρμογής Find My, κάλεσε την θεία της, μια αστυνομικό, η οποία της πρότεινε να ελέγξει το σπίτι για κάμερες. Στην αναζήτησή της, εντόπισε έναν αισθητήρα που αποδείχθηκε ότι ήταν κάμερα και μικρόφωνο. «Πάγωσα εντελώς», είπε η Μάρνεϊ. «Ήταν σαν να κρατούσα την αναπνοή μου. Τι στο καλό συμβαίνει τώρα;»
Η καταδίκη του Χόλντεν για ηδονοβλεψία είναι μία από τις λίγες που γίνονται πρωτοσέλιδα σε εθνικό επίπεδο, αλλά τα τοπικά ειδησεογραφικά δελτία προσφέρουν μια ανησυχητική εικόνα για την πιθανή κλίμακα αυτής της συμπεριφοράς.
Αναλύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, διαπιστώθηκε ότι η χρήση κρυφών καμερών για βιντεοσκόπηση ανθρώπων είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο. Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε αύξηση 24% στις αναφερόμενες περιπτώσεις ηδονοβλεψίας μέσα σε ένα χρόνο. Οι κρυφές κάμερες διατίθενται εύκολα στην αγορά και πολλές φορές παραμένουν απαρατήρητες.
Η Δρ. Βίκι Λίστερ, ερευνήτρια στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντ, σημειώνει ότι οι περιπτώσεις που ακούγονται στα ΜΜΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλές περιπτώσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες και σπάνια οδηγούν σε ποινικές διώξεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι υποθέσεις ηδονοβλεψίας ενδέχεται να είναι πολύ πιο διαδεδομένες απ’ όσο φαίνεται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr