Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί επιδοτήσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του νερού, αντιμετωπίζοντας την λειψυδρία στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σύνολο επιδοτήσεων για τους αγρότες, με στόχο τη μείωση της σπατάλης του νερού. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή όπου η λειψυδρία εντείνεται λόγω υπερκατανάλωσης και κλιματικών αλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν επιδιώκει να προσφέρει κίνητρα για την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών διαχείρισης των υδάτων.
Τα εθνικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν επίσης λάβει μέτρα κατά της λειψυδρίας. Σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που δημοσιοποίησε το Reuters, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για τη στήριξη των αγροτών στη μετάβαση σε πιο ανθεκτικές καλλιέργειες. Αυτές οι επιδοτήσεις εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κόστους μετάβασης σε καινοτόμες και βιώσιμες τεχνικές άρδευσης.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα υποστηρίξει αυτό το σχέδιο αυξάνοντας τις δαπάνες της για έργα που σχετίζονται με τα ύδατα, όπως η αποκατάσταση υγροτόπων. Η επένδυση στην αγροτική πολιτική της ΕΕ, που ανέρχεται σε περίπου 387 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύει τη δέσμευση των χωρών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης των υδάτων.
Η λειψυδρία έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα, με τα αποθέματα νερού να έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με αναφορές, τον περασμένο Μάρτιο τα αποθέματα νερού ήταν λιγότερα από το μισό σε σχέση με το 2022. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν ρεαλιστικά μέτρα για την εξασφάλιση των αποθεμάτων νερού, όπως η μείωση απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης και η χρήση ανακυκλωμένου νερού.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τη διασφάλιση των υδάτων και τη μελέτη βιώσιμων λύσεων για την επόμενη τετραετία, όπως η αφαλάτωση και η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr