Σοκαριστική ληστεία στο Σάο Πάολο: Δεκατρία σπάνια έργα τέχνης κλάπηκαν από ένοπλους δράστες. Δύο ένοπλοι ληστές πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής μία από τις πιο θρασείς κλοπές έργων τέχνης στη Βραζιλία, αφαιρώντας συνολικά δεκατρία σπάνια έργα – οκτώ γκραβούρες του Ανρί Ματίς και πέντε του Κάντιντου Πορτινάρι – από τη δημοτική βιβλιοθήκη Μάριου ντ’ Αντράτζι στο κέντρο του Σάο Πάολο. Οι δράστες ακινητοποίησαν τον φρουρό ασφαλείας και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που επισκεπτόταν την έκθεση, προχωρώντας χωρίς αντίσταση προς τη γυάλινη προθήκη.
Η κλοπή επιβεβαιώθηκε άμεσα από τον δήμο, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα ανήκαν στην έκθεση Από το βιβλίο στο μουσείο, μία συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σάο Πάολο (MAM). Η σπανιότητα των έργων καθιστά δύσκολη την αγορά τους, καθώς η αναγνώρισή τους από ειδικούς είναι σχεδόν άμεση.
Η έκθεση είχε εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο και ολοκληρωνόταν την ημέρα της κλοπής. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Folha de São Paulo, οι αρχές έχουν ήδη αναγνωρίσει τους δράστες χάρη σε πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας. Ο κριτικός τέχνης και συντηρητής Ταντέου Κιαρέλι χαρακτήρισε την κλοπή πολύ λυπηρή, τονίζοντας την ανεκτίμητη καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία των κλεμμένων έργων.
Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει τις αδυναμίες στην ασφάλεια πολιτιστικών ιδρυμάτων της Λατινικής Αμερικής, ενώ η πρόσφατη ληστεία στο Λούβρο καταδεικνύει ότι ακόμα και οι πιο φυλασσόμενοι χώροι είναι ευάλωτοι. Στη Βραζιλία, οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης έργων τέχνης και στοχευμένων κλοπών. Η καλλιτεχνική κοινότητα ανησυχεί για την τύχη των έργων, με τον Κιαρέλι να υπογραμμίζει ότι αυτή η κλοπή πλήττει το παγκόσμιο πολιτιστικό αποτύπωμα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
