Σημαντικές διαδηλώσεις στη Λιβύη, με απαιτήσεις για εκλογές και πολιτική αλλαγή. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Λιβύη την Παρασκευή, απαιτώντας την απομάκρυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, τουλάχιστον τρεις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαρτύρων στην Τρίπολη, φωνάζοντας συνθήματα όπως ‘Το έθνος θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση’ και ‘Θέλουμε εκλογές.’
Η πορεία τους κατέληξε στο κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, όπου ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε: ‘Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγει.’ Οι συμμετέχοντες κρατούσαν φωτογραφίες του πρωθυπουργού, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και του υπουργού Εσωτερικών, με τα πρόσωπά τους διαγραμμένα με κόκκινο χρώμα.
Ο Ντμπέιμπα, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ανήλθε στην εξουσία μέσω διαδικασίας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ το 2021, αλλά οι προγραμματισμένες εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των αντίπαλων φατριών, αφήνοντάς τον στην εξουσία.
Ο επιχειρηματίας Γαέλ Αμπντουλχαφέντ δήλωσε: Βρισκόμαστε (εδώ) σήμερα για να εκφράσουμε την οργή μας κατά του Ντμπέιμπα και όλων εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και χρόνια και εμποδίζουν τις εκλογές.
Οι εκκλήσεις για την παραίτηση του Ντμπέιμπα εντάθηκαν μετά από σοβαρές συγκρούσεις δύο αντίπαλων ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η βία κλιμακώθηκε μετά την εντολή του πρωθυπουργού για διάλυση των ένοπλων ομάδων, με τους διαδηλωτές να τον κατηγορούν για αποτυχία στην αποκατάσταση της σταθερότητας και για συνέργεια με τις ένοπλες ομάδες.
Στις παραιτήσεις που ακολούθησαν ήταν εκείνες του υπουργού Οικονομίας και Εμπορίου, του υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργού Στέγασης.
Η Λιβύη παραμένει σε κατάσταση αστάθειας από το 2011, μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, και οι συγκρούσεις έχουν συνεχιστεί με διαλείμματα εκεχειρίας.
Η χώρα έχει χωριστεί σε ανατολικές και δυτικές παρατάξεις από το 2014, και ενώ η ανατολική Λιβύη ελέγχεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, η κατάσταση στη δυτική χώρα παραμένει θολή, με διάφορες ένοπλες ομάδες να διεκδικούν τον έλεγχο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr