Λιβύη: Στρατηγική επαναπροσέγγισης μεταξύ Μητσοτάκη, φον ντερ Λάιεν και Μελόνι

Λιβύη: Στρατηγική επαναπροσέγγισης μεταξύ Μητσοτάκη, φον ντερ Λάιεν και Μελόνι

Η Ελλάδα επαναξιολογεί τη στρατηγική της για τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη μέσω διπλωματικών προσπαθειών. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού καθώς αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη. Η αποτυχία της πρόσφατης αποστολής στη Βεγγάζη, η οποία οργανώθηκε από την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, έχει καταστήσει την κατάσταση ακόμη πιο πιεστική.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, υπό τον στρατάρχη Χαφτάρ, χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ανεπιθύμητους. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, 24 ώρες μετά την παρέμβασή του στη Βουλή και την ανακοίνωση μέτρων για το μεταναστευτικό, πραγματοποίησε συνάντηση με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Μάλτας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Ρώμη.

Στη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη, ενώ συμφωνήθηκε νέα αποστολή αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα. Αυτή η αποστολή θα περιλαμβάνει την επανενεργοποίηση της προσέγγισης Ομάδα Ευρώπη, με την αποστολή αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων υπουργών από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα, με στόχο τη συνέχιση των επαφών με τις λιβυκές αρχές.

Ωστόσο, το ψυχρό κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Βεγγάζης καθιστά δύσκολη τη διαδικασία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποδίδει την αποτυχία της αποστολής στη Βεγγάζη σε οργανωτικές δυσκολίες, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι οι εκπρόσωποι της ΕΕ.

«Υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία που οδήγησε σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος παράλληλα στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την κατανόηση των γεωπολιτικών θεμάτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play