ΛΟ: Το ντοκιμαντέρ του Θανάση Βασιλείου αποκαλύπτει την προσωπική ιστορία πίσω από τη Χούντα

ΛΟ: Το ντοκιμαντέρ του Θανάση Βασιλείου αποκαλύπτει την προσωπική ιστορία πίσω από τη Χούντα

Ανακαλύψτε το ντοκιμαντέρ του Θανάση Βασιλείου για τη Χούντα, που συνδυάζει προσωπική μνήμη και ιστορικό πλαίσιο. Ο σκηνοθέτης Θανάσης Βασιλείου επιστρέφει στο διαμέρισμα της παιδικής του ηλικίας στην Αθήνα, έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, και αναμετράται με μυστικά που επιβαρύνουν όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ξεκινά ένα ταξίδι-προσωπικό ημερολόγιο που εξερευνά τα αόρατα ίχνη που συνδέουν την πόλη και τους ανθρώπους με το παρελθόν τους. Η ταινία, κινηματογραφικά λιτή και συναισθηματικά βαθιά, διερευνά τις σχέσεις της συναισθηματικής μνήμης με την συλλογική, τονίζει τη σιωπή που βιώνεται ως ενοχή και τη διαδικασία αποδοχής.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Όταν επέστρεψα από τη Γαλλία στο άδειο διαμέρισμα της παιδικής μου ηλικίας στην Αθήνα, ένιωσα σαν διαρρήκτης. Ό,τι είχε μείνει στη σκιά για δεκαετίες ήταν πλέον δικό μου. Ανακάλυψα χρέη που δεν γνώριζα και ψεύδη που με κλόνισαν, αναδεικνύοντας τον τρόπο που κληρονομούμε τα λάθη των γονιών μας. Με το κινητό μου τηλέφωνο, ξεκίνησα να κινηματογραφώ τις άδειες επιφάνειες του διαμερίσματος, ξαναβρίσκοντας τις ξεχασμένες κινήσεις του παρελθόντος, καθώς είχα εργαστεί ως οπερατέρ για πάνω από δέκα χρόνια πριν μετακομίσω.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας το Βραβείο ΕΚΚΟΜΕΔ για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και το Χρυσό Στεφάνι της Μεγίστης, ενώ είναι υποψήφιο και για το Βραβείο Κοινού σε διάφορες πόλεις. Οι προβολές του ΛΟ θα ξεκινήσουν από την Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό, και θα επεκταθούν σε Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο, με παρουσία του Θανάση Βασιλείου και Q&A με ειδικούς καλεσμένους.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play