Maha: Ξεκινάει η μάχη κατά των κορεσμένων λιπαρών

Maha: Ξεκινάει η μάχη κατά των κορεσμένων λιπαρών

Η νέα προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα κορεσμένα λιπαρά αλλάζει την υγιεινή διατροφή. Η αμερικανική κυβέρνηση αλλάζει ριζικά την πολιτική της σχετικά με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Για πολλές δεκαετίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προέτρεπε τους Αμερικανούς να περιορίσουν την πρόσληψη αυτών των λιπαρών, λόγω της σχέσης τους με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αλλάξει, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν νέες διατροφικές οδηγίες που θα εστιάζουν στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, γαλακτοκομικών προϊόντων, καλού και φρέσκου κρέατος, καθώς και λαχανικών (key001).

Οι τρέχουσες οδηγίες, οι οποίες ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια, προτείνουν την κατανάλωση λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά. Η στρατηγική Κάντε την Αμερική ξανά υγιή (MAHA), που παρουσιάστηκε από τον Κένεντι, προτείνει την επιστροφή γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών στα σχολεία, όπως το πλήρες γάλα. Ο Κένεντι μάλιστα έχει δηλώσει πως ακολουθεί μια διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως κρέας, γιαούρτι και ζυμωμένα λαχανικά, όπως το kimchi, επαινώντας τις εταιρείες τροφίμων που χρησιμοποιούν βοδινό λίπος.

Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Η επιστήμη υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ανθυγιεινών κορεσμένων λιπαρών αυξάνει την LDL χοληστερόλη και συμβάλλει στις καρδιοαγγειακές παθήσεις (key002). Ενώ οι τρέχουσες οδηγίες περιορίζουν τα κορεσμένα λιπαρά, πάνω από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ξεπερνούν αυτές τις συστάσεις.

Η διαμάχη σχετικά με την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών δεν είναι νέα. Από τη δεκαετία του 1960, η πολιτική επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση αυτών των λιπαρών, ενώ οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έγιναν δημοφιλείς τις δεκαετίες του 1970 και 1980, οδηγώντας σε αύξηση της βιομηχανίας τροφίμων που προσέφεραν σνακ χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μετατραπούν οι διατροφικές συνήθειες σε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Αντίθετα, οι τελευταίες μελέτες ενδέχεται να θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο, καθώς αναδεικνύουν ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη προσοχής και πιο εκτενών ερευνών σχετικά με τις διατροφικές οδηγίες και τις επιπτώσεις τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play