Η Ευρώπη χρειάζεται ελεύθερη επιστήμη για να διατηρήσει τον πυρήνα των δυτικών δημοκρατιών. Η παρέμβαση του προεδρεύοντος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες θέτουν φραγμούς στην επιστήμη και την έρευνα μέσω της μείωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στο διεθνές συνέδριο «Επιλέξτε την Ευρώπη για την Επιστήμη», το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι. Ο Μακρόν τόνισε την αδυναμία των Δημοκρατιών να αποδεχτούν την κατάργηση ερευνητικών προγραμμάτων και την επιβολή περιορισμών στις βίζες για ερευνητές, περιγράφοντας αυτή την κατάσταση ως απρόσμενη και ανησυχητική.
Ο Μακρόν επεσήμανε την ανάγκη να προσελκύσουν ερευνητές από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη, ώστε να εργάζονται και να διδάσκουν ελεύθερα. Εξήγησε ότι η γαλλική κυβέρνηση προγραμματίζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Επιπλέον, επισήμανε ότι χωρίς την ελεύθερη επιστήμη, χάνουμε τα θεμέλια των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών.
Ο Μακρόν δήλωσε πως το στοίχημα είναι να προστατευτούν οι κρίσιμες ερευνητικές πλατφόρμες και οι βάσεις δεδομένων που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδημιολογία και την κλιματολογία, οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται αλλού. Υπογράμμισε τη σημασία της μαζικής επένδυσης σε καινοτόμα έργα στους τομείς της υγείας, του διαστήματος, της κβαντικής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων σημαντικών θεμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της έρευνας στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr