Μάθημα για Τραμπ: Πώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενισχύθηκε από τις ενέργειες των ΗΠΑ

Μάθημα για Τραμπ: Πώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενισχύθηκε από τις ενέργειες των ΗΠΑ

Η ανάλυση του Πάρσι φωτίζει την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Την Παρασκευή, 16 Μαΐου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε το Ιράν να προχωρήσει γρήγορα σε μια συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Η ιρανική αντίδραση ήταν άμεση και κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο το Ιράν να εγκαταλείψει το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό για ειρηνικούς σκοπούς» , επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει γραπτές προτάσεις από τις ΗΠΑ για μια πιθανή πυρηνική συμφωνία.

Ο Τραμπ είχε αναφέρει προηγουμένως ότι είχε στείλει πρόταση στο Ιράν και ότι αυτό γνωρίζει την ανάγκη να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς θα προκύψουν αρνητικές συνέπειες. Οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ, αν και είχαν προχωρήσει, φάνηκε να εμμένουν στην απαίτηση για εγκατάλειψη του εμπλουτισμού του ουρανίου από την πλευρά του Ιράν.

Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε από τις ΗΠΑ από την αρχή της δεκαετίας του 2000, φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα , υποστηρίζει ο Τρίτα Πάρσι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Quincy. Ο Πάρσι επισημαίνει ότι αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και ενισχύει το πρόγραμμα του Ιράν, αντί να το περιορίζει.

Αυτή η εμμονή για μηδενικό εμπλουτισμό, κατά τον Πάρσι, έχει οδηγήσει το Ιράν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος. Το 2003, το Ιράν είχε προτείνει μια συνολική συμφωνία στις ΗΠΑ, η οποία απορρίφθηκε. Σήμερα, οι φυγοκεντρητές στο Ιράν έχουν φτάσει τους 20.600, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για μια ρεαλιστική και παραγωγική διπλωματία.

Ο Πάρσι επισημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τώρα προκλήσεις που περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς και τη δυσκολία ευθυγράμμισης των συμφερόντων Ευρώπης, Ρωσίας και Κίνας. «Η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και η απώλεια της Συρίας δεν έχουν επηρεάσει το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν» και οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, αναφέρει ο ειδικός.

Η στρατηγική του Τραμπ, σύμφωνα με τον Πάρσι, θα πρέπει να επικεντρώνεται στη διπλωματία και στη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου συμφωνίας με το Ιράν, αποφεύγοντας τις παλιές λανθασμένες προσεγγίσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play