Ματωμένος χρυσός: Η παγκόσμια ζήτηση που τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στη Δυτική Αφρική

Ματωμένος χρυσός: Η παγκόσμια ζήτηση που τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στη Δυτική Αφρική

Αναλύοντας την επιρροή του χρυσού στις συγκρούσεις της Δυτικής Αφρικής και την ασυδοσία της εξόρυξης. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο από διεθνείς συγκρούσεις και οικονομικούς δασμούς, ο χρυσός προσελκύει επενδυτές ως ένα από τα ελάχιστα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Όλοι επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδιο από αυτήν την αγορά, περιλαμβάνοντας κεντρικές τράπεζες, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο, πολλοί αγνοούν την προέλευση του χρυσού τους και τις συγκρούσεις που ενδέχεται να προκαλεί στις χώρες εξόρυξης.

Για τις κυβερνήσεις της περιοχής Σαχέλ στη Δυτική Αφρική, τα διακυβεύματα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ο χρυσός λειτουργεί ως σωτηρία για στρατιωτικές κυβερνήσεις σε χώρες όπως το Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και ο Νίγηρας, που αντιμετωπίζουν τζιχαντιστικές εξεγέρσεις και σοβαρές προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή. Η τρέχουσα άνοδος των τιμών του χρυσού προσφέρει ελπίδα για άμεση οικονομική ανακούφιση.

Σύμφωνα με το World Gold Council, τα τρία κράτη του Σαχέλ παράγουν συνολικά περίπου 230 τόνους χρυσού ετησίως, αξίας σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η παραγωγή αυτή καθιστά την περιοχή σημαντικό παγκόσμιο παράγοντα στην αγορά χρυσού.

Οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι τα έσοδα από τον κερδοφόρο αυτό τομέα ωφελούν τους πολίτες, αν και υπάρχει ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή ρωσικών εταιρειών στον τομέα, σε βάρος των δυτικών επενδύσεων. Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι προσπαθούν να ενισχύσουν την τοπική τους βιομηχανία χρυσού, αλλά οι προκλήσεις είναι πολλές.

Στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις απαιτούν γρήγορα μετρητά για να χρηματοδοτήσουν καταστολές κατά εξεγερμένων. Ειδικότερα στο Μάλι, η εξάρτηση από ρωσικούς μισθοφόρους έχει προκαλέσει εντάσεις, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται δραματικά. Οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να επωφελούνται από την κατάσταση αυτή, με την Jamaat Nusrat al-Islam wal-Muslimin να είναι η πιο ενεργή τζιχαντιστική οργάνωση στην περιοχή.

Ο Δρ Βάινς, πρώην ερευνητής του ΟΗΕ για τα διαμάντια του αίματος, επισημαίνει ότι ο χρυσός έχει γίνει το νέο προϊόν που τροφοδοτεί συγκρούσεις στην Αφρική, χωρίς την ίδια διεθνή προσοχή που έλαβαν τα διαμάντια. Οι προσπάθειες για τη ρύθμιση της εξόρυξης χρυσού παραμένουν ανεπαρκείς, επιτρέποντας την συνέχιση αυτών των παρανομιών και της βίας στην περιοχή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play