Μαύρες μέρες στην Αμερική: Η τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Kent State

Μαύρες μέρες στην Αμερική: Η τραγωδία στο Πανεπιστήμιο Kent State

Οι πυροβολισμοί στο Kent State το 1970 ανέδειξαν τις κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές των ΗΠΑ. Δείτε την ιστορία πίσω από τη διαμαρτυρία. Το ημερολόγιο έγραφε 4 Μαΐου 1970, όταν τέσσερις φοιτητές έπεσαν θύματα πυροβολισμών από την Εθνοφρουρά κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Βιετνάμ στο Πανεπιστήμιο Kent State του Οχάιο. Αυτή η τραγωδία αποκάλυψε τις πολιτικές και πολιτιστικές διαιρέσεις που πλήγωναν τις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή. Οι πυροβολισμοί καταγράφηκαν στο διάσημο τραγούδι Ohio των Crosby, Stills, Nash & Young, το οποίο κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες μετά το συμβάν, και προκάλεσαν τη μεγαλύτερη φοιτητική απεργία στην ιστορία της χώρας, με συμμετοχές από εκατοντάδες πανεπιστημιούπολεις.

Η διαμαρτυρία που προηγήθηκε των τραγικών γεγονότων, αν και αρχικά ειρηνική, μετατράπηκε σε βίαιες συγκρούσεις στην πανεπιστημιούπολη του Kent State. Η ανακοίνωση του προεδρίου ότι οι ΗΠΑ είχαν εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση στην Καμπότζη, λίγο πριν από την επίθεση, πυροδότησε ένα νέο κύμα φοιτητικών διαμαρτυριών κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Όταν η πολιτειακή εθνοφρουρά στάλθηκε στην πανεπιστημιούπολη, οι διαμαρτυρίες είχαν απαγορευτεί, όμως οι φοιτητές συνέχισαν να συγκεντρώνονται.

Στις 4 Μαΐου, οι φρουροί διέταξαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν, αλλά η εντολή αγνοήθηκε και η κατάσταση κλιμακώθηκε. Αφού οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πυροβόλησαν στο πλήθος, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων φοιτητών και τον τραυματισμό εννέα άλλων. Δύο από τους νεκρούς δεν συμμετείχαν στη διαδήλωση, προκαλώντας σοκ και απορία σε πολλούς αυτόπτες μάρτυρες.

Η κάλυψη του γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψε τις έντονες διαφορές απόψεων σχετικά με τα γεγονότα. Ένας πολίτης δήλωσε: «Δεν λυπάμαι για τα παιδιά, αυτά το ζήτησαν. Δεν έπρεπε να είναι εκεί…». Σημαντικές αντιφάσεις διαμορφώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων και των εξωτερικών παρατηρητών, γεγονός που καταδεικνύει τις βαθιές πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις της εποχής.

Ακόμα και μετά από πολλές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες, κανείς δεν βρέθηκε υπεύθυνος για τη δολοφονία των τεσσάρων φοιτητών: Άλισον Κράους, Τζέφρι Μίλερ, Σάντρα Λι Σόιερ και Γουίλιαμ Νοξ Σρέντερ.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play