Μέγας Κωνσταντίνος: Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης

Μέγας Κωνσταντίνος: Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης

Μάθετε για τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον ιδρυτή της Κωνσταντινούπολης και την ιστορία του χριστιανισμού στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η 21η Μαΐου είναι η ημέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’, γνωστού και ως Μεγάλου Κωνσταντίνου, καθώς και της μητέρας του Ελένης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ρωμαϊκής καταγωγής και μετέπειτα αυτοκράτορας, θεωρείται ο ιδρυτής της Κωνσταντινούπολης και της μετέπειτα βυζαντινής αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 272 μ.Χ. και απεβίωσε τη νύχτα της 21ης προς 22 Μαΐου του 337 μ.Χ.

Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Ναϊσό, σημερινή Νις της Γιουγκοσλαβίας, γιος του Κωνστάντιου του Χλωρού. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Χλωρός, ο οποίος φέρεται να προερχόταν από τη γενιά του αυτοκράτορα Κλαυδίου Β’, ενώ η μητέρα του, Ελένη, προερχόταν από την κατώτερη κοινωνική τάξη του Δρέπανου της Βιθυνίας. Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός καθόρισε την Τετραρχία ως ανώτατο διοικητικό όργανο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Κωνστάντιος ο Χλωρός ανέλαβε καίσαρας του δυτικού τμήματος της και αναγκάστηκε να χωρίσει τη σύζυγό του Ελένη για να παντρευτεί τη Θεοδώρα, κόρη του συναυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Ο Κωνσταντίνος θα αγωνιστεί τα επόμενα 18 χρόνια για να γίνει ο μοναδικός άρχοντας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, νικώντας όλους τους αντιπάλους του. Η σημαντικότερη μάχη, που τον κατέστησε νικητή και του επέφερε την πίστη στον χριστιανισμό, διεξήχθη στη Μουλβία, γέφυρα του ποταμού Τίβερη, στις 28 Οκτωβρίου του 312. Αφού απελευθερώθηκε από τον Μαξιμιανό, ο Κωνσταντίνος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον στρατό του Μαξεντίου, τον οποίο και νίκησε χάρη στη βοήθεια που πιστεύει ότι έλαβε από τον Ιησού Χριστό.

Εντός λίγων μηνών, τον Ιανουάριο του 313, ο Κωνσταντίνος συγκάλεσε στο Μεδιόλανο τον αυτοκράτορα του ανατολικού τμήματος Λικίνιο, προκειμένου να συμφωνήσουν σε κοινή θρησκευτική πολιτική. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατέληξαν στο Εδικτο του Μεδιολάνου, που αναγνώρισε το δικαίωμα ελεύθερης θρησκευτικής πίστης, περιλαμβάνοντας και τον χριστιανισμό.

Η προοπτική του Κωνσταντίνου ήταν η μονοκρατορία. Καθώς η στρατηγική του προχωρούσε, ο Κωνσταντίνος τελικά κατέκτησε και το ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας, μετά από συγκρούσεις με τον Λικίνιο. Ως Totius Orbis Imperator, ήθελε να ανανεώσει την αυτοκρατορία του και αποφάσισε να ιδρύσει την πρωτεύουσά του στην Ανατολή, στηριζόμενος στον χριστιανισμό.

Η επιλογή του για την πρωτεύουσα ήταν το Βυζάντιο, το οποίο μετονόμασε σε Κωνσταντινούπολη. Οι μεγαλοπρεπείς δημόσιες υποδομές που δημιουργήθηκαν σε αυτήν την πόλη έγιναν το επίκεντρο της αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος, αν και δεν είχε βαπτιστεί χριστιανός, έδειξε τη στήριξή του προς την εκκλησία και το 325 συγκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.

Ο Κωνσταντίνος πέθανε το 337 στη Νικομήδεια, όπου και βαπτίστηκε χριστιανός λίγο πριν από τον θάνατό του. Αργότερα αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία ως Άγιος και Ισαπόστολος, για τη συμβολή του στην προώθηση του χριστιανισμού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play