Ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς προτίθεται να επιτρέψει στον Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Γερμανία, παρά το ένταλμα σύλληψης. Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε την επιθυμία του να επιτρέψει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επισκεφθεί τη Γερμανία, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια επίσκεψη, ο Μερτς τονίζει την ανάγκη να είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός σε θέση να ταξιδεύει ελεύθερα.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, λόγω των ευθυνών τους για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο.
Ο Μερτς δήλωσε: «Αυτός ο πρωθυπουργός πρέπει κατ’ αρχήν να μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά αν προγραμματιστεί κάποια επίσκεψη. Στην ομιλία του στην Bundestag, ο Μερτς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη της Γερμανίας να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο για τους Εβραίους και στη σημασία της συνεργασίας με το Ισραήλ.
«Η ύπαρξη και η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ είναι και παραμένουν για εμάς κρατική επιταγή», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στο Ισραήλ, και πρόσθεσε την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου οι κίνδυνοι λιμού είναι αυξανόμενοι. «Είναι ανθρωπιστική υποχρέωση», τόνισε, ενώ κάποιοι βουλευτές από την Αριστερά φώναζαν «Γενοκτονία!».
Πηγή περιεχομένου: in.gr