Μετρητά: Τρεις ημέρες έκτακτης ανάγκης – Κάντε το στρώμα σας… ATM

Μετρητά: Τρεις ημέρες έκτακτης ανάγκης – Κάντε το στρώμα σας… ATM

Σημαντικότητα των μετρητών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς οι ψηφιακές πληρωμές δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Οι κοινωνίες χωρίς φυσικό χρήμα δεν είναι πλέον απλά σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, σε πολλές χώρες, το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος, με τα μετρητά να υποχωρούν σταδιακά. Στην Σουηδία, για παράδειγμα, πολλά καταστήματα έχουν σταματήσει να δέχονται φυσικό χρήμα, με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται κυρίως μέσω καρτών ή της εφαρμογής Swish. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στην Κίνα, όπου οι πληρωμές μέσω κινητών (π.χ. WeChat Pay, Alipay) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ψηφιοποίηση των πληρωμών προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Οι κοινωνίες χωρίς μετρητά αναφέρονται σε οικονομικά συστήματα όπου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως ή αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Σε μια εποχή όπου το πλαστικό χρήμα κυριαρχεί, ανακύπτει το ερώτημα για το τι συμβαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τον Απρίλιο, η διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε σε Ισπανία και Πορτογαλία έφερε σοβαρά προβλήματα στα συστήματα πληρωμών. Στις 28 Απριλίου 2025, κατά τη διάρκεια της μαζικής διακοπής ρεύματος, οι ηλεκτρονικές πληρωμές επηρεάστηκαν σημαντικά λόγω της κατάρρευσης των υποδομών. Πολλά ΑΤΜ σταμάτησαν να λειτουργούν, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς πρόσβαση σε μετρητά, γεγονός που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Η απουσία ηλεκτρονικών πληρωμών υπογράμμισε τη σημασία των μετρητών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στην Ολλανδία, η κεντρική τράπεζα συμβουλεύει τους πολίτες να διατηρούν ένα απόθεμα μετρητών στο σπίτι τους, για να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το προτεινόμενο ποσό είναι 70 ευρώ ανά ενήλικα και 30 ευρώ ανά παιδί, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους για τρεις ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη πλευρά, δημοσίευσε ένα σχέδιο ετοιμότητας που προτείνει στους πολίτες να διατηρούν προμήθειες έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 72 ώρες σε περιπτώσεις κρίσεων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι αρχές και οι πολίτες είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμβάντων και κρίσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργία των ζωτικών διαδικασιών της κοινωνίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play