Μεξικό: Ανησυχίες για την υποψηφιότητα δικηγόρου του Ελ Τσάπο για δικαστής

Μεξικό: Ανησυχίες για την υποψηφιότητα δικηγόρου του Ελ Τσάπο για δικαστής

Η υποψηφιότητα της Σίλβια Ντελγκάδο εγείρει ανησυχίες για τη διείσδυση των καρτέλ στο δικαστικό σύστημα του Μεξικού. Την 1η Ιουνίου, το Μεξικό θα διεξάγει τις πρώτες εκλογές για την ανανέωση του δικαστικού σώματος, μια διαδικασία που φέρνει στο προσκήνιο ανησυχίες για την επιρροή των καρτέλ. Η υποψηφιότητα της δικηγόρου του Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για τη διείσδυση των ναρκωτικών στον πολιτικό και νομικό τομέα της χώρας. Πόσο πιθανό είναι να κρίνει από την έδρα ένα άτομο που κάποτε υπερασπίστηκε μέλη του καρτέλ; Η πρόεδρος Κλάουντια Σαϊνμπάουμ επιδιώκει την δημιουργία ενός νέου Ανώτατου Δικαστηρίου, με ιδεαλιστές δικαστές, ικανούς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκεται η 51χρονη Σίλβια Ντελγκάδο, η οποία υπηρέτησε ως συνήγορος του Ελ Τσάπο όταν εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Επιδιώκει να αναλάβει θέση δικαστή στην πολιτεία Σιναλόα, περιοχή όπου το καρτέλ του πρώην πελάτη της ασκεί μεγάλη επιρροή. Παράλληλα, προειδοποιήσεις από την Καθολική Εκκλησία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ επισημαίνουν τον κίνδυνο υποψηφίων με στενές σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις να εισέλθουν στο δικαστικό σύστημα.

Η Κλαούντια Σάινμπαουμ έχει αναγνωρίσει ότι οι υποψηφιότητες από τα καρτέλ είναι περιορισμένες, όμως οι νομικοί αναλυτές επισημαίνουν τη μεγάλη ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους κατά την εκλογική διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μόνο 18 από πάνω από 50.000 υποψηφίους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ντελγκάδο δεν ανήκει σε αυτούς.

Αυτό το θέμα φέρνει στο προσκήνιο τα δικαιώματα των κατηγορουμένων να έχουν εκπροσώπηση και την ανάγκη διασφάλισης ενός αμερόληπτου δικαστικού συστήματος. Καθώς η διαδικασία εξελίσσεται, η εκλογική αναμέτρηση της 1ης Ιουνίου θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του δικαστικού συστήματος του Μεξικού, καθορίζοντας αν οι εγκληματικές οργανώσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις δικαστικές διαδικασίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play