Η Condé Nast, υπό την ηγεσία του Σάμιουελ Νιούχαουζ, άλλαξε την πολιτιστική σκηνή, φέρνοντας pop αστέρες στη υψηλή κοινωνία. Ο Σάμιουελ Έρβιν Σι Νιούχαουζ Τζούνιορ ανέλαβε την προεδρία της Condé Nast, της γνωστής εκδοτικής αυτοκρατορίας που ανήκε στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης του πατέρα του, Advance Publications, το 1975. Κάτω από την καθοδήγησή του, η Condé Nast διεύρυνε τη λίστα των λαμπρών περιοδικών της, συμπεριλαμβάνοντας τίτλους όπως τα *Vogue*, *GQ* και *Glamour*, καθώς και το ανανεωμένο *Vanity Fair* και το *New Yorker*.
Η Condé Nast καθιερώθηκε ως ο φορέας της υψηλής ποιότητας ζωής, επενδύοντας σημαντικά για να αποκτήσει επιρροή στον εκδοτικό χώρο. Ο Νιούχαουζ έγινε γνωστός για την εξωφρενική προσέγγιση των δαπανών του, δημιουργώντας έναν θρύλο γύρω από την επιχείρηση. Παρά τις κατακτήσεις του, όπως αναλύει ο Μίχαελ Γκρίνμπαουμ στο *Empire of the Elite*, η επιτυχία της Condé Nast τις δεκαετίες του 80 και του 90 βασίστηκε στην ικανότητά της να υιοθετεί στοιχεία της χαμηλής κουλτούρας.
Με την είσοδό της στην υψηλή κοινωνία, η Condé Nast προήγαγε τη λάμψη των αστέρων της ποπ και των τηλεοπτικών προσωπικοτήτων, επανασυνθέτοντας το πολιτιστικό κεφάλαιο για να ανταποκριθεί στις ευαισθησίες μιας νέας τάξης γιάπηδων που δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μπαλέτο ή την όπερα. Σημαντικές στιγμές περιλαμβάνουν το ντεμπούτο της Μαντόνα στο εξώφυλλο της Vogue το 1989 και τη κάλυψη της δίκης του Ο. Τζ. Σίμπσον από το New Yorker το 1994.
Αρκετά χαρακτηριστικά γεγονότα της εποχής υποδεικνύουν τη στροφή αυτή, με την Τίνα Μπράουν, η οποία το 1992 ανέλαβε τη θέση της εκδότριας στο *New Yorker*, να δηλώνει την πρόθεσή της να «κάνει το σέξι σοβαρό και το σοβαρό σέξι». Η επιρροή της συνεχίζει να είναι εμφανής και σήμερα.
Αναλύσεις όπως του Γκρίνμπαουμ, αποτυπώνουν τη μεταμόρφωση της Condé Nast μέσα από μια ματιά που συνδυάζει τον υλισμό και τις εξελίξεις στον τομέα της μόδας. Στον 21ο αιώνα, η παλιά αίγλη φαίνεται να έχει υποχωρήσει, ενώ οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου καθιστούν αναγκαία μια νέα προσέγγιση στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτιστική επιμέλεια.
Πηγή περιεχομένου: in.gr