Μια τολμηρή αποστολή για την επιστήμη: Ο Tim Friede και η αυτοέκθεσή του σε δηλητήριο φιδιών

Μια τολμηρή αποστολή για την επιστήμη: Ο Tim Friede και η αυτοέκθεσή του σε δηλητήριο φιδιών

Ο Tim Friede έχει υποβληθεί σε πάνω από 200 δαγκώματα φιδιών για να συμβάλει στη δημιουργία ενός καθολικού αντίδοτου. Ο Tim Friede, πρώην μηχανικός φορτηγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 700 ενέσεις δηλητηρίου και έχει δεχθεί πάνω από 200 δαγκώματα από ορισμένα από τα πιο θανατηφόρα φίδια του κόσμου, όπως οι μάμπες, οι κόμπρες, οι ταϊπάνες και οι κράιτ. Αρχικά, ο στόχος του ήταν η προσωπική του ασφάλεια κατά την αλληλεπίδρασή του με φίδια. Ωστόσο, η πρωτοποριακή του αποστολή πήρε μια πιο ευρεία διάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Η εθελοντική του αυτοέκθεση στο δηλητήριο είχε έναν σκοπό: να συμβάλει στη δημιουργία ενός καθολικού αντίδοτου για τα δαγκώματα φιδιών. Αυτή η απειλή προκαλεί το θάνατο έως και 140.000 ανθρώπων ετησίως και αφήνει τριπλάσιο αριθμό ατόμων με ακρωτηριασμούς ή μόνιμες αναπηρίες. Ο ίδιος αναφέρει ότι δεν ξεκίνησε με επιστημονικό κίνητρο: Δεν ήθελα να πεθάνω. Δεν ήθελα να χάσω ένα δάχτυλο ή να μην πάω στη δουλειά μου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η διαδικασία εξελίχθηκε σε έναν τρόπο ζωής για τον ίδιο.

Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να ενδιαφέρεται για το έργο του όταν ο Δρ Jacob Glanville, διευθύνων σύμβουλος της βιοτεχνολογικής εταιρείας Centivax, τον προσέγγισε. Αν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που έχει αναπτύξει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα, αυτός είναι, θυμάται ο Glanville. Κατά την πρώτη τους επικοινωνία, του είπε: Ίσως ακουστεί περίεργο, αλλά θα ήθελα λίγο από το αίμα σου. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, και η έρευνα εγκρίθηκε ηθικά, απαιτώντας μόνο αιμοληψίες χωρίς περαιτέρω έκθεση του Friede στο δηλητήριο.

Σήμερα, τα αντίδοτα παράγονται κυρίως με την έγχυση μικρών δόσεων δηλητηρίου σε ζώα, όπως άλογα, και πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένα ανάλογα με το είδος του φιδιού. Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους Glanville και καθηγητή Peter Kwong από το Columbia University, επικεντρώθηκε σε μία κατηγορία φιδιών που ονομάζεται ελάπιδα, στην οποία ανήκουν τα κοραλλιοειδή φίδια, οι μάμπες, οι κόμπρες και οι ταϊπάνες. Επιλέγοντας 19 από τα πιο θανατηφόρα είδη, οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα του Friede και ανακάλυψαν δύο ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα. Συνδυάζοντας αυτά τα αντισώματα με ένα υπάρχον φάρμακο, δημιούργησαν ένα αντιοφικό κοκτέιλ.

Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το κοκτέιλ προσφέρει πλήρη προστασία από 13 από τα 19 είδη φιδιών, με τον Δρ Glanville να χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα απαράμιλλα. Η ομάδα ελπίζει να βελτιώσει περαιτέρω τη φόρμουλα, αν και γνωρίζει ότι απομένει πολλή δουλειά. Ο καθηγητής Kwong εκτιμά ότι τα επόμενα 10 με 15 χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε μια αποτελεσματική λύση για κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες φιδιών.

Ο ρόλος του Friede στην έρευνα είναι κρίσιμος, καθώς τα αντισώματά του έχουν εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα τοξινών. Ο καθηγητής Nick Casewell, από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ, υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας, τονίζοντας ότι οδηγεί τον τομέα σε μια συναρπαστική κατεύθυνση. Για τον Friede, η συμβολή του έχει έναν βαθύτερο αντίκτυπο: Κάνω κάτι καλό για την ανθρωπότητα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Είμαι περήφανος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play