Μόλις τρία χρόνια για να σωθεί η ανθρωπότητα από τις φονικές θερμοκρασίες

Μόλις τρία χρόνια για να σωθεί η ανθρωπότητα από τις φονικές θερμοκρασίες

Η ανθρωπότητα έχει περιορισμένο χρόνο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Ενώ οι θερμοκρασίες στην Αττική αναμένονται να φτάσουν τους 43°C υπό σκιά, το χρονικό περιθώριο για την αποφυγή των πιο καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής -διατηρώντας τη θέρμανση κάτω από +1,5 °C- αναμένεται να κλείσει εντός τριών ετών. Ενόψει της ετήσιας παγκόσμιας συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP30), τα 197 κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να υποβάλουν ενημερωμένα σχέδια δράσης για το κλίμα στον ΟΗΕ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025. Αυτά τα σχέδια ορίζουν πώς κάθε χώρα θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη νομικά δεσμευτική διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, η οποία δεσμεύει όλους τους υπογράφοντες να περιορίσουν την ανθρωπογενή υπερθέρμανση σε μη ανώτερα επίπεδα από 1,5°C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, μόνο 25 χώρες, που καλύπτουν περίπου το 20% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν υποβάλει τα σχέδιά τους, γνωστά ως Εθνικές Προσδιορισμένες Συνεισφορές (NDCs). Μέχρι στιγμής, μόνο ένα από τα υποβληθέντα σχέδια -αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου- είναι συμβατό με τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η καθυστέρηση ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι βλέπουν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης Indicators of Global Climate Change, η οποία παρέχει μια συνολική εικόνα της κατάστασης του κλιματικού συστήματος, αναλύοντας την πρόοδο των εκπομπών αερίων και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση έχει φτάσει το +1,36°C το 2024, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ανέρχεται στο +1,52°C. Οι καθηγητές Πιρς Φόστερ και Ντέπι Ρόζεν, μέσω άρθρου τους στο The Conversation, προειδοποιούν ότι το υπόλοιπο του ανθρακικού περιθωρίου θα εξαντληθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια αν συνεχιστούν τα τρέχοντα επίπεδα εκπομπών. Επισημαίνουν πως το παράθυρο για να παραμείνουμε εντός 1,5°C έχει σχεδόν κλείσει, καθιστώντας αναγκαία την άμεση δράση. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα, επιφέροντας μακροπρόθεσμους κινδύνους και κόστος στην παγκόσμια οικονομία.

Καθώς η Αφρική αντιμετωπίζει μια σοβαρή κλιματική κρίση, οι επιστήμονες προειδοποιούν για την ανάγκη αξιόπιστων δεδομένων και γρήγορων αποφάσεων από τις κυβερνήσεις. Όταν οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζονται από οικονομικά δεδομένα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την κλιματική αλλαγή, καθιστώντας τις κυβερνήσεις λιγότερο ανταγωνιστικές στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτήν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play