Μωβ μέδουσες: Χάρτης επικίνδυνων παραλιών, συμπτώματα και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Μωβ μέδουσες: Χάρτης επικίνδυνων παραλιών, συμπτώματα και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ

Ανακαλύψτε τις επικίνδυνες παραλίες με μωβ μέδουσες και τις συμβουλές του ΕΟΔΥ για ασφαλή κολύμβηση. Ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη έξαρση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, η οποία παρατηρείται κυρίως σε παραλίες της Χαλκίδας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων. Οι ειδικοί του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας επισημαίνουν ότι οι αρχικές τους εκτιμήσεις σχετικά με την ένταση της έξαρσης στον Παγασητικό Κόλπο ήταν υποτιμημένες και τονίζουν ότι η εξάπλωση της μωβ μέδουσας συμβαίνει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στους φυσικούς θηρευτές της μέδουσας, τα ψάρια που πλήττονται από την υπεραλίευση. Ενώ η κολύμβηση σε περιοχές με προσωρινές εξάρσεις είναι αποθαρρυντική, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας καθιστά την κολύμβηση ασφαλή σε περιοχές με λίγες μέδουσες. Αξιολογώντας τις συνθήκες και παρατηρώντας τα θαλάσσια ρεύματα, οι κολυμβητές μπορούν να εντοπίσουν ακτές όπου οι μέδουσες δεν συγκεντρώνονται.

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είναι η μόνη αναγνωρισμένη στο γένος της, και το όνομά της υποδηλώνει την ικανότητά της να λάμπει στο σκοτάδι. Τα συμπτώματα του τσιμπήματος περιλαμβάνουν πόνο, κοκκίνισμα, και σε σοβαρές περιπτώσεις συστηματικά συμπτώματα, όπως η υπόταση και ο αναφυλακτικός σοκ.

Ο ΕΟΔΥ παρέχει οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων από μωβ μέδουσες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση θαλασσινού νερού για έκπλυση, την εφαρμογή πάγου και την ανακούφιση με κορτιζονούχες κρέμες. Σε περιπτώσεις έντονων συμπτωμάτων, είναι αναγκαία η άμεση ιατρική παρέμβαση.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play