Μυστήριο για τα αίτια του μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο

Μυστήριο για τα αίτια του μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο

Η Ισπανία και η Πορτογαλία επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά το ιστορικό μπλακ άουτ, με αναζητήσεις για τις αιτίες να συνεχίζονται. Η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες αντιμετώπισαν μία από τις πιο σοβαρές διακοπές ρεύματος στην ιστορία της Ευρώπης, αρχίζουν να επιστρέφουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Η διακοπή αυτή παρέλυσε τις δύο χώρες για πολλές ώρες τη Δευτέρα και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε περιοχές του νότου της Γαλλίας. Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, χάθηκαν περίπου 15 GW, σχεδόν το μισό της ενέργειας που απαιτούνταν εκείνη τη στιγμή από το ηλεκτρικό σύστημα. Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αδυνατώντας να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, όπως και δρομολόγια τρένων. Η απουσία φωτεινών σηματοδοτών δημιούργησε σοβαρό κυκλοφοριακό χάος και επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα σε αρκετές περιοχές. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έχει αρχίσει, ωστόσο οι αιτίες του μπλακ άουτ παραμένουν ασαφείς.

Καθώς η έρευνα για τις αιτίες συνεχίζεται, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει καμία υπόθεση. Η ξαφνική απώλεια 15 γιγαβάτ ισχύος διέκοψε δημόσιες συγκοινωνίες και τηλεφωνικές υπηρεσίες, προκαλώντας αναστάτωση. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι το μπλακ άουτ οφείλεται σε σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, αρκετοί επίσημοι φορείς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Τζο Τάιντι, δήλωσε στο BBC ότι είναι πιθανό να προήλθε από κυβερνοεπίθεση, αλλά επεσήμανε ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα. Παράλληλα, η Red Electrica (REE), η εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, αποκλείει την κυβερνοεπίθεση ως αιτία.

Οι συνέπειες αυτού του μπλακ άουτ είναι πιθανό να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, με οικονομολόγο του Bloomberg να προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας μπορεί να πληγεί κατά 0,5% το τρέχον τρίμηνο. Δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα είναι διασυνδεδεμένα, οι συνέπειες μιας τέτοιας ανισορροπίας είναι πιθανό να επηρεάσουν και άλλες χώρες.

Καθώς η Γαλλία ανέφερε ότι η πυρηνική της ενέργεια είναι πιο ελεγχόμενη σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές, το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό σχετικά με την πλήρη ανάλυση των αιτίων του μπλακ άουτ και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play