Νέα πρόταση για την ίδρυση οντότητας στη Γάζα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ

Νέα πρόταση για την ίδρυση οντότητας στη Γάζα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ

Η νέα πρόταση του Ισραήλ για τη Γάζα προτείνει τη δημιουργία μιας νέας οντότητας και την ανασυγκρότηση της περιοχής. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει καταθέσει μια πρόταση για την ίδρυση μιας νέας οντότητας στη Γάζα, η οποία θα προκύψει μετά την ήττα της Χαμάς, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2023 και δημοσιεύθηκε από το Euronews. Η πρόταση περιγράφει το πώς θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα μετά την πτώση της Χαμάς, συμπεριλαμβάνοντας την οικονομική ανασυγκρότηση και την κατασκευή υποδομών.

Το έγγραφο, που έχει τη μορφή ακαδημαϊκής μελέτης 32 σελίδων με τίτλο Πρόγραμμα ασφάλειας και ανάκαμψης της Γάζας, συντάχθηκε από το Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ και το think tank Jerusalem Center for Public Affairs. Παρουσιάστηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση ως μία από τις επιλογές που εξετάζονται για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Το σχέδιο αποκλείει τη δυνατότητα κυριαρχίας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) και της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην περιοχή, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η ιδέα ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους στη Γάζα. Η αυθεντικότητα του εγγράφου επιβεβαιώθηκε από ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί τελικό σχέδιο, αλλά εντάσσεται σε σενάρια που εξετάζονται.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το Ισραήλ επιθυμεί μεγαλύτερο έλεγχο στη διοίκηση της Γάζας, προετοιμάζοντας ένα οργανωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το σχέδιο προνοεί τη δημιουργία νέου μηχανισμού για την ανασυγκρότηση, την οικονομική ανάπτυξη και την εκπαίδευση της κοινωνίας της Γάζας, υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play