Η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με την καθυστέρηση της εμμηναρχής στα κορίτσια, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Τα μικρά κορίτσια που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν την περίοδο τους σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν συστηματικά ανθυγιεινές τροφές. Αυτό αποδεικνύει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction, η οποία είναι η πρώτη που συνδέει τη διατροφή με την εμμηναρχή. Η έρευνα έδειξε ότι τα αποτελέσματα αυτά παραμένουν ανεπηρέαστα από παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) και το ύψος των κοριτσιών, οι οποίοι συνήθως σχετίζονται με πρώιμη εμμηναρχή.
Η ανακάλυψη αυτή είναι καθοριστική για τη γυναικεία υγεία, καθώς οι γυναίκες που ξεκινούν νωρίς την περίοδο τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος του μαστού και οι καρδιοπάθειες. Η δρ Χόλι Χάρις, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, τονίζει την ανάγκη για πρόσβαση όλων των κοριτσιών σε υγιεινά γεύματα και τη σημασία των σχολικών γευμάτων που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.
Η μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 7.500 παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, ανέδειξε τη σχέση ανάμεσα σε διαφορετικά διατροφικά πρότυπα και την ηλικία έναρξης της περιόδου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά σε δύο φάσεις, το 1996 και το 2004, επισημαίνοντας τη σημασία της υγιεινής διατροφής κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση υγιεινών τροφών σχετίζεται με την καθυστέρηση της εμμηναρχής, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής για την υγεία των κοριτσιών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr