Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα με εξαιρετική ακρίβεια

Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα με εξαιρετική ακρίβεια

Εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιώνει την ακρίβεια εντοπισμού του καρκίνου του πνεύμονα. Η ακρίβεια στην ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι καθοριστική για την επιβίωση των ασθενών. Οι ογκολόγοι υποχρεούνται να χαρτογραφούν λεπτομερώς το μέγεθος και τη θέση κάθε όγκου πριν από την εφαρμογή ακτινοθεραπείας υψηλής δόσης, με σκοπό την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, διατηρώντας ωστόσο ανέπαφους τους υγιείς ιστούς. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως κατάτμηση όγκων, εκτελείται σήμερα χειροκίνητα, γεγονός που την καθιστά χρονοβόρα και επιρρεπή σε παραλλαγές μεταξύ των γιατρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιθανότητα σημαντικών περιοχών καρκίνου να διαφύγουν από την προσοχή των ειδικών.

Μια ομάδα από το Northwestern Medicine ανέπτυξε ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το iSeg, το οποίο αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στον εντοπισμό κρυμμένων καρκινικών περιοχών, υποστηρίζοντας σημαντικά την εργασία των γιατρών. Το iSeg είναι το πρώτο 3D εργαλείο βαθιάς μηχανικής μάθησης που επιτρέπει την κατάτμηση των όγκων κατά την αναπνοή των ασθενών.

Αυτός ο καινοτόμος αλγόριθμος, που έχει εκπαιδευτεί με τη χρήση αξονικών τομογραφιών και χειροκίνητα σχεδιασμένων περιγραμμάτων όγκων από εκατοντάδες ασθενείς, υποδεικνύει ότι το iSeg μπορεί να ανιχνεύσει περιοχές καρκίνου που συχνά διαφεύγουν από την ανθρώπινη παρατήρηση, οδηγώντας σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Η ομάδα διερευνά επίσης την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως του ήπατος και του εγκεφάλου.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές του iSeg δείχνουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει επιπλέον καρκινικές περιοχές, συμβάλλοντας στην καλύτερη έκβαση των ασθενών, ενώ οι ερευνητές προγραμματίζουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Η ευρεία εφαρμογή του iSeg αναμένεται να γίνει πραγματικότητα σε ένα έως δύο χρόνια, βελτιώνοντας τη στόχευση των όγκων και διευκολύνοντας τους γιατρούς σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ειδικούς.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play