Η Τεχεράνη, υπό πίεση από κυρώσεις και οικονομική κρίση, αναζητά νέες διπλωματικές ευκαιρίες με τον Τραμπ. Όταν το 2019 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στην Τεχεράνη για διαπραγματεύσεις, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με τον Τραμπ. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ο Τραμπ περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, παρακάμπτοντας το Ισραήλ. Η Τεχεράνη σήμερα πιέζεται περισσότερο για διαπραγματεύσεις λόγω κυρώσεων και οικονομικής αναταραχής, με τον Χαμενεΐ να επιλέγει τη διπλωματία.
Η τρέχουσα δυναμική στις συνομιλίες στηρίζεται σε μια λεπτή, αλλά κρίσιμη προϋπόθεση: Ο Τραμπ θέλει να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη επιμένει στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Η ηγεσία του Ιράν αντιμετωπίζει υπαρξιακά διακυβεύματα και η διπλωματία θεωρείται ως προληπτικός μηχανισμός κατά της πολεμικής απειλής, όχι ως λύση για την οικονομία. Ο Άλεξ Βατάνκα, διευθυντής του προγράμματος Ιράν στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, αναλύει ότι η Τεχεράνη πλέον αναζητά μια διπλωματική λύση, καθώς η οικονομία της έχει παραλύσει και η θέση της είναι σημαντικά πιο αδύναμη σε σύγκριση με το 2015.
Ο Χαμενεΐ περπατά σε ένα τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να διαχειριστεί τις εσωτερικές πιέσεις ενώ παράλληλα προωθεί τις συνομιλίες, που απολαμβάνουν ευρεία δημόσια υποστήριξη. Είναι γεγονός ότι η στρατηγική του περιλαμβάνει την αποφυγή ενός πολέμου, και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο σε δηλώσεις του. Η σημερινή κατάσταση, με την οικονομία του Ιράν να δοκιμάζεται από τις κυρώσεις, επιβεβαιώνει τη θέση ότι η αναζήτηση συμφωνιών είναι πλέον επιτακτική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr