Ο Ισραηλινός φιλόσοφος Όμρι Μπόεμ αναλύει τις μελωδίες του Μπαχ και την έννοια της εθνοκάθαρσης

Ο Ισραηλινός φιλόσοφος Όμρι Μπόεμ αναλύει τις μελωδίες του Μπαχ και την έννοια της εθνοκάθαρσης

Αναλύοντας τις θέσεις του Όμρι Μπόεμ για την εθνοκάθαρση και την κατάσταση στην Παλαιστίνη υπό τη μουσική του Μπαχ. Ο σύγχρονος Ισραηλινός φιλόσοφος Όμρι Μπόεμ, ενώ απολαμβάνει τις μελωδίες του Μπαχ σε ένα καφέ της Λειψίας, υπογραμμίζει τη σοβαρή του άποψη σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη, δηλώνοντας: «Κατά την άποψή μου, λαμβάνει χώρα εθνοκάθαρση». Η επίσκεψή του στη Γερμανία, πρώτη από τότε που επέστρεψε λόγω της 80ής επετείου από την απελευθέρωσή του από τους Ναζί, επηρεάστηκε από τις πιέσεις που δέχθηκε, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή μιας ομιλίας του από την ισραηλινή πρεσβεία.

Καθώς η Γερμανία συνεχίζει να φέρει το βάρος του Ολοκαυτώματος, η κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αποδοκιμασία. «Θα είμαι ειλικρινής, ένιωσα πιο απογοητευμένος απ’ ότι θα ήθελα», είπε ο Μπόεμ, σημειώνοντας την έλλειψη αντίδρασης στη Γερμανία σχετικά με την ομιλία του. Το μήνυμά του είναι καθαρό: η βία και η καταστροφή που πλήττει την Παλαιστίνη είναι αδιαχώριστες από την επιβίωση του Ισραήλ. «Η σημερινή βίαιη καταστροφή της Παλαιστίνης, η οποία εκλαμβάνεται ως απαραίτητη για τη διατήρηση του εβραϊκού κράτους, σημαίνει επίσης την πλήρη καταστροφή του Ισραήλ», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η πολιτική.

Ο Μπόεμ καταγγέλλει την αδυναμία του μετριοπαθούς φιλελεύθερου σιωνιστικού κέντρου να εκφραστεί ξεκάθαρα και να καταδικάσει τα εγκλήματα της ισραηλινής κυβέρνησης. Στην προσπάθειά του να προτείνει μια εναλλακτική λύση, συζητά την έννοια της ενιαίας κράτους και προτείνει την ανάγκη για μια δι-εθνική συνομοσπονδία. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι η χρήση του Ολοκαυτώματος για πολιτικά οφέλη δημιουργεί μια ανησυχητική κατάσταση.

Στην αναζήτησή του για έναν ανθρωπιστικό και οικουμενικό λόγο, ο Μπόεμ επισημαίνει ότι «Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη λογική», αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της συζήτησης γύρω από τα θέματα αυτά, που συχνά συνοδεύονται από κατηγορίες για αντεθνική συμπεριφορά ή αντισημιτισμό. Στη Λειψία, ο Μπόεμ προχώρησε στην ομιλία του για να αναδείξει την ιστορία, τη μουσική και τη φιλοσοφία που διαπνέουν το έργο του, ελπίζοντας να διαλύσει τις προκαταλήψεις και να ανοίξει έναν διάλογο για το μέλλον.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play