Ο ΟΗΕ καταδικάζει την έλλειψη δράσης από τη Δύση σχετικά με τη Γάζα, παρά τις δηλώσεις υποστήριξης. Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, επαίνεσε τη δημόσια δήλωση που εξέδωσαν από κοινού τρεις χώρες της Δύσης για την κατάσταση στη Γάζα. Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς προειδοποίησαν ότι θα αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ αν το Τελ Αβίβ δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από σχεδόν τρεις μήνες πλήρους αποκλεισμού. «Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.
Η Φρανσέσκα Αλμπανέζε τόνισε ότι αυτή η απειλή έρχεται μετά από 19 μήνες καταστροφικού πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση. «Αν είχατε μιλήσει νωρίτερα, η Γάζα δεν θα είχε μετατραπεί σε κρεατομηχανή», πρόσθεσε. Η ανάγκη για κυρώσεις και πλήρες εμπάργκο όπλων από τους συμμάχους του Ισραήλ είναι επείγουσα, τόνισε η Αλμπανέζε, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση είναι πλέον κρίσιμη.
Πέρα από την εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση για την πλήρη κατάληψη της Γάζας, το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρά τις πιέσεις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι η περιορισμένη βοήθεια που επιτράπηκε, δεν είναι επαρκής. Μόλις πέντε φορτηγά βοήθειας από τα εννέα που είχαν συμφωνηθεί έφτασαν στον προορισμό τους.
Οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά προειδοποίησαν για την απαράδεκτη άρνηση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας τον κίνδυνο παραβίασης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Οι Στάρμερ, Κάρνεϊ και Μακρόν υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών, καλώντας για την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Δεκάδες χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ζητώντας την άμεση εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με εκατοντάδες θύματα και εκατομμύρια να υποφέρουν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr