Ο Πάπας Λέων XIV προτρέπει τα ΜΜΕ να προασπίσουν την ειρήνη και ζητά την απελευθέρωση διωκόμενων δημοσιογράφων

Ο Πάπας Λέων XIV προτρέπει τα ΜΜΕ να προασπίσουν την ειρήνη και ζητά την απελευθέρωση διωκόμενων δημοσιογράφων

Ο Πάπας Λέων XIV καλεί τα ΜΜΕ να ενισχύσουν την ειρήνη και ζητά την απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων. Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την εκλογή του στο παπικό αξίωμα, ο Πάπας Λέων XIV διοργάνωσε ακρόαση για τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στη Ρώμη για να καλύψουν τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου και την εκλογή του. Στην συνάντησή του με επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης στην Αίθουσα Παύλου VI του Βατικανού, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την ακούραστη εργασία τους σε αυτές τις απαιτητικές εβδομάδες.

Ο νεοεκλεγμένος Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του με μια έκκληση για επικοινωνία με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, τονίζοντας τη σημασία της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επανέλαβε την ανάγκη να απορριφθεί ο «πόλεμος των λέξεων και των εικόνων», καλώντας όλους να αποστασιοποιηθούν από τις πρακτικές που οδηγούν σε διαχωρισμούς και διχόνοιες.

Ο Πάπας Λέων XIV υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Εκκλησίας προς τους δημοσιογράφους που έχουν φυλακιστεί εξαιτίας της προσπάθειάς τους να αναφέρουν την αλήθεια και ζήτησε την απελευθέρωσή τους. Τα βάσανα των διωκόμενων δημοσιογράφων, ανέφερε, θυμίζουν στον κόσμο την κρισιμότητα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Η εκκλησία, σύμφωνα με τον Πάπα, πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας, είπε ότι αυτές δεν υπάρχουν έξω από το χρόνο και την ιστορία. Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να οδηγήσουν τον κόσμο μακριά από τις ιδεολογικές συγχύσεις, μέσω της επιλογής των λέξεων και του ύφους που υιοθετούν.

Τέλος, ο Πάπας αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι η εκμετάλλευσή της απαιτεί υπευθυνότητα και διακρίσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπηρετεί το κοινό καλό. Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, τόνισε την ανάγκη να αφοπλιστεί η επικοινωνία από κάθε είδους προκατάληψη και μνησικακία, διότι μόνο έτσι μπορεί να προαχθεί η ειρηνική συνύπαρξη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play