Η πολυπλοκότητα της ζωής και του έργου του Πολ Γκογκέν αποκαλύπτει την ιστορία ενός καλλιτέχνη με σκιές. Ο Πολ Γκογκέν, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες της ιστορίας, απεβίωσε στις 8 Μαΐου 1903 σε ηλικία 54 ετών. Αν και το έργο του αποθεώθηκε, η προσωπική του ζωή έχει γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής, κυρίως λόγω των σχέσεών του με ανήλικα κορίτσια και της φημολογούμενης ασθένειάς του με σύφιλη. Αληθεύουν όμως όλα όσα ακούγονται μέχρι και σήμερα για τον εμβληματικό ζωγράφο;
Ο Γκογκέν πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Περού, αλλά οι δυσκολίες προσαρμογής τον οδήγησαν πίσω στη Γαλλία, όπου και επαναστάτησε δηλώνοντας: «Είμαι ένα άγριο πράγμα από το Περού». Μετά από χρόνια στην Ευρώπη, βρήκε τη μούσα του στα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας, όπου υπήρχε μεγάλη εξάπλωση της σύφιλης. Οι γιατροί του, ωστόσο, τον διάγνωσαν με έκζεμα και ερυσίπελα, απορρίπτοντας τη διάγνωση της σύφιλης.
Η σχέση του με τα ανήλικα κορίτσια, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, δεν θεωρείτο ασυνήθιστη, δεδομένης της ηλικίας συναίνεσης που ίσχυε τότε στη Γαλλία. Η Τεχαμανά, η πιο γνωστή σύντροφός του, είχε αρχικά θεωρηθεί 13 ετών, αλλά νεότερες ανακαλύψεις έδειξαν ότι ήταν 15. Ο Γκογκέν τηρούσε τα τοπικά έθιμα, ενώ οι κοπέλες, όπως η Τεχαμανά, είχαν την ελευθερία να επιστρέφουν στις οικογένειές τους και να αποφασίζουν αν ήθελαν να παραμείνουν μαζί του.
Το 2020 ανακαλύφθηκε το «Avant et Après», ένα σημαντικό γραπτό του Γκογκέν που αποκαλύπτει τις απόψεις του για την τέχνη και την κοινωνία. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γκογκέν είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας. Το έργο του αποτυπώνει τη σύνθεση πολιτισμών, με σημαντική αναφορά στην ισότητα των φύλων.
Ωστόσο, η εικόνα του παραμένει αμφιλεγόμενη, καθώς πίνακες όπως το «Manao Tupapau» προκάλεσαν αντιδράσεις για τις υποτιθέμενες σεξιστικές και αποικιοκρατικές αναπαραστάσεις. Οι ενέργειές του στην Πολυνησία και οι σχέσεις του με τους ντόπιους καταδεικνύουν την πολύπλοκη φύση της κληρονομιάς του, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις μέχρι σήμερα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr