Ο πόλεμος των οθονών αφής και των φυσικών διακοπτών

Ο πόλεμος των οθονών αφής και των φυσικών διακοπτών

Η αναγκαία επιστροφή στους φυσικούς διακόπτες αναδεικνύει ζητήματα ασφάλειας και χρηστικότητας στον αυτοκινητοβιομηχανικό τομέα. Οι νεότεροι ίσως να μην έχουν βιώσει την εποχή των κινητών τηλεφώνων με αναλογικά πληκτρολόγια και την αίσθηση του φυσικού πατήματος των πλήκτρων. Για όσους δεν θυμούνται, η επανάσταση των οθονών αφής στα κινητά τηλέφωνα συνδέεται άμεσα με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, το οποίο δέχτηκε κριτική σχετικά με τη νέα του δυνατότητα. Οι κορυφαίοι τεχνολογικοί φορείς της εποχής χαρακτηρίζοντας την οθόνη αφής ως «περιττή πολυτέλεια», δεν φαντάζονταν πως αυτή η τεχνολογία θα επικρατούσε.

Για την έφοδο των οθονών αφής στα ταμπλό των αυτοκινήτων, χρειάστηκε άλλη μια δεκαετία με την Tesla και το Model S του 2012 να προετοιμάσουν το κοινό για την απουσία φυσικών διακοπτών, καθώς οι λειτουργίες τους αντικαταστάθηκαν από μία κεντρική οθόνη αφής 17 ιντσών. Σχεδόν 20 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου iPhone, οι οθόνες αφής έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βλέπουν την ευκαιρία να εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ, συγκεντρώνοντας τις λειτουργίες σε μια κεντρική οθόνη, γεγονός που απλοποιεί τη διαδικασία σχεδίασης των εσωτερικών χώρων.

Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη για ασφάλεια και ευχρηστία έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οθονών αφής κατά την οδήγηση. Έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο μέσος οδηγός χρειάζεται 40 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες μέσω οθόνης αφής, ενώ σε αυτά τα 40 δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο μπορεί να έχει διανύσει περίπου 333 μέτρα χωρίς ο οδηγός να κοιτάζει τον δρόμο.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη χρήση οθονών αφής αποκλειστικά, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ανταποκρίνονται στην κριτική και να επαναφέρουν φυσικούς διακόπτες στα ταμπλό και τις κεντρικές κονσόλες. Χαρακτηριστικά, οι υπεύθυνοι σχεδίασης έχουν επισημάνει ότι η εμπειρία του χρήστη βελτιώνεται με την επαναφορά φυσικών χειριστηρίων.

Η τάση αυτή αποδεικνύει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατανοούν την σημασία του σωστού συνδυασμού καινοτομίας και ασφάλειας, καθώς οι απαιτήσεις των πελατών συνεχώς εξελίσσονται.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play