Ο πόνος των άλλων: πώς επηρεάζει τη δική μας ευαισθησία

Ο πόνος των άλλων: πώς επηρεάζει τη δική μας ευαισθησία

Ο πόνος των άλλων μπορεί να επιδράσει στη δική μας ευαισθησία και υγεία, αναδεικνύοντας την κοινωνική σύνδεση. Ο πόνος είναι μια θεμελιώδης φυσιολογική αντίδραση που προκύπτει συνήθως λόγω βλάβης στους ιστούς, και έχει τη δυνατότητα να εκδηλωθεί με ποικιλία αρνητικών αισθητηριακών και συναισθηματικών εκφράσεων. Οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι το ψυχολογικό και συναισθηματικό άγχος ενισχύει την αίσθηση του πόνου. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ποντίκια που ζουν σε ομάδες με άλλα ποντίκια που βιώνουν φλεγμονώδη πόνο παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο διερεύνησαν τις υπερηχητικές φωνές που εκπέμπονται από ποντίκια κατά τη διάρκεια ερεθισμάτων πόνου και πώς αυτές επηρεάζουν άλλους οργανισμούς.

Η έρευνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Σατόκα Κασάι, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι υπερηχητικές φωνές ενδέχεται να προκαλούν τη μετάδοση του πόνου και της υπεραλγησίας σε άλλα ποντίκια, χωρίς να χρειάζεται να έχουν υποστεί κάποιο άμεσο τραυματισμό. Αυτό το φαινόμενο καθιστά αναγκαία την κατανόηση της κοινωνικής επίδρασης του πόνου και των ηχητικών παραγόντων που τον ενισχύουν.

Η μελέτη υποδεικνύει την ανάγκη για περιβάλλοντα μείωσης του ηχητικού στρες στον ιατρικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση του πόνου στους ασθενείς. Τα ευρήματα προσφέρουν νέες προοπτικές για την κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν την ψυχική υγεία με την αντίληψη του πόνου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές διαχείρισης του πόνου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play