Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη ρύπανση: Πολεμικές δαπάνες και κλιματική κρίση

Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη ρύπανση: Πολεμικές δαπάνες και κλιματική κρίση

Ανάλυση της επιρροής του αμερικανικού στρατού στην κλιματική κρίση μέσω της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Το πρόσφατο σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν υπερ-προϋπολογισμό στις αμυντικές δαπάνες προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την περιβαλλοντική επίπτωση του αμερικανικού στρατού. Καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την αμυντική τους στρατηγική, αποδυναμώνουν τις προσπάθειες προστασίας του πλανήτη, προκαλώντας ρύπανση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη φύση και τους ανθρώπους. Η έγκριση του νέου προϋπολογισμού του Πενταγώνου μέσω του νόμου Big Beautiful Bill, με αύξηση άνω του 1 τρισ. δολ. μέχρι το 2026, καταδεικνύει τη στήριξη της κυβέρνησης σε στρατιωτικές δαπάνες, ενώ οι εκπομπές CO₂e αναμένονται να αυξηθούν κατά 26 μεγατόνους το 2026, αντίστοιχες με τις εκπομπές κρατών όπως η Κροατία ή ο Λίβανος.

Η εκτίμηση του ανθρώπινου κόστους αυτής της αύξησης είναι επίσης ανησυχητική, με το Ινστιτούτο EPA να προβλέπει ζημιές 47 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω κλιματικών επιπτώσεων, οι οποίες θα πλήξουν τη γεωργία και την υγεία μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων. Αν ο στρατός των ΗΠΑ ήταν κράτος, θα κατείχε τη θέση του 38ου μεγαλύτερου εκπομπέα στον κόσμο, ξεπερνώντας χώρες με μεγάλους πληθυσμούς, όπως η Αιθιοπία.

Η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση επαναλαμβάνεται και από το ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει ο Δρ. Ίαν Ντέιβις στο Foreign Policy. Στο πρόσφατο συμπόσιο LandEuro στο Βισπάντεν, η παντελής απουσία αναφοράς στη σύνδεση στρατιωτικών δαπανών και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αντικατοπτρίζει την αμερικανική αδιαφορία για την κλιματική αλλαγή. Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ φαίνεται να αγνοούν ότι η κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα.

Η συμβολή του ΝΑΤΟ στην κλιματική κρίση δεν μπορεί πλέον να αγνοείται, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πάνω από 870 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό, ενώ οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν το 55% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Είναι απαραίτητο οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και να στραφούν σε διπλωματικές λύσεις για τις σύγχρονες πολιτικές κρίσεις, αντί να κλιμακώνουν τις στρατιωτικές εντάσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play