Η γαστρονομική επανάσταση της Βρετανίας στα ’90s, με κεντρικό ρόλο τον Μάρκο Πιερ Γουάιτ, αναμόρφωσε τη γαστρονομική σκηνή. Στην αρχή της γαστρονομικής επανάστασης στη Βρετανία, το boeuf bourguignon κυριαρχούσε, και μια βραδινή έξοδος για φαγητό απαιτούσε την τήρηση αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα, με κοστούμι και γραβάτα. Τα μενού ήταν γραμμένα στα γαλλικά και τα πιάτα χαρακτηρίζονταν από βαριά, βουτυρώδη συστατικά. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή άλλαξε ριζικά, και σήμερα η βρετανική γαστρονομία αναγνωρίζεται για την ποικιλία της και την επιρροή που ασκεί διεθνώς. Η δεκαετία του 1990 άλλαξε τον τρόπο που τρώμε, υποστηρίζει ο Άντριου Τουρβίλ, πρώην εκδότης του The Good Food Guide. Ο Μάρκο Πιερ Γουάιτ, μια εμβληματική μορφή της εποχής, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο σε αυτή τη μεταμόρφωση.
Στο βιβλίο του Blood, Sweat and Asparagus Spears, ο Τουρβίλ αναλύει την γαστρονομική μεταμόρφωση της Βρετανίας, αναφερόμενος σε εστιατόρια και πιάτα που επηρέασαν τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία αυτής της γαστριμαργικής μεταμόρφωσης, μέσα από 33 κεφάλαια, το καθένα από τα οποία βασίζεται σε ένα εστιατόριο και ένα χαρακτηριστικό πιάτο. Ο Γουάιτ, εκπαιδευμένος στο Le Gavroche και με ιστορικό στην υψηλή γαστρονομία, εισήγαγε μια νέα προσέγγιση στην μαγειρική, απομακρύνοντας τις αυστηρές παραδοσιακές τεχνικές.
Η γαστρονομική σκηνή της Βρετανίας την δεκαετία του ’90 δεν περιορίστηκε μόνο στις κλασικές γεύσεις αλλά εξελίχθηκε σε μια γοητευτική καλλιτεχνική έκφραση που ενσωμάτωνε γεύσεις από όλο τον κόσμο. Ο Γουάιτ και οι μαθητές του, όπως ο Γκόρντον Ράμσεϊ, άλλαξαν την αντίληψη του κόσμου για τους σεφ και την γαστρονομία γενικότερα. Οι gastropub, μια νέα κατηγορία εστιατορίων, ανέδειξαν τη σύνθεση γεύσεων και την ποιότητα του φαγητού που σερβιριζόταν σε πιο ανεπίσημο περιβάλλον.
Αυτή η γαστρονομική επανάσταση δεν αφορά μόνο διάσημα πρόσωπα αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσεις και τις καινοτόμες ιδέες που προήλθαν από τις αλλαγές στις πολιτικές για την μπύρα και τη φιλοξενία της δεκαετίας του ’90. Έτσι, το βιβλίο του Τουρβίλ προσφέρει μια βαθιά κατανόηση της επίδρασης που είχε η γαστρονομία στην κοινωνία και την πολιτική της εποχής.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr