Ο σέρφερ που προσπαθεί να διαφυλάξει τα κύματα του Αμαζονίου εν μέσω της κλιματικής κρίσης

Ο σέρφερ που προσπαθεί να διαφυλάξει τα κύματα του Αμαζονίου εν μέσω της κλιματικής κρίσης

Η προστασία των κυμάτων του Αμαζονίου από την κλιματική αλλαγή απασχολεί τον σέρφερ Σέργιο Λάους. Βαθιά μέσα στο δάσος του Αμαζονίου, οι επιρροές των μεγάλων ποταμών και η βαρύτητα της σελήνης συνθέτουν μοναδικά κύματα που διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις. Ο Βραζιλιάνος σέρφερ Σέργιο Λάους, κάτοχος ρεκόρ, εκφράζει την ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, προειδοποιώντας ότι οι ημέρες αυτών των κυμάτων ενδέχεται να είναι μετρημένες.

Ένα πρωί, στα τέλη Απριλίου, και ενώ η σούπερ-σελήνη έλαμπε στον ουρανό, ο Λάους περπάτησε δεκάδες μίλια μέσα από τη λάσπη του ποταμού Μειρίμ στην ανατολική πλευρά του Αμαζονίου, προκειμένου να σερφάρει στη μεγαλύτερη εναπομείνασα πορορόκα της Βραζιλίας και να αναδείξει την απειλή που αντιμετωπίζουν αυτά τα φυσικά φαινόμενα.

«Ένα κύμα σπάει και διαλύεται, όπως το ωκεάνιο, αλλά αυτό συνεχίζει να κερδίζει ένταση. Είναι ένα τσουνάμι του Αμαζονίου», δήλωσε ο Λάους, αναφερόμενος στην κατάσταση των κυμάτων. Ωστόσο, τα τρέχοντα κύματα είναι σχεδόν μισά από αυτά που ήταν παλαιότερα, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη διάβρωση από γεωργικές πρακτικές και φράγματα να έχουν επηρεάσει την ισχύ τους.

«Η φύση είναι πολύ ζωντανή, αισθάνεται κάθε κίνηση, κάθε παρέμβαση από τους ανθρώπους», τόνισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επικείμενη παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα στην πόλη Μπελέμ του Αμαζονίου να φέρει νέα ελπίδα για την προστασία αυτών των μοναδικών οικοσυστημάτων.

Το όνομα «πορορόκα» προέρχεται από τη γλώσσα των Ινδιάνων Τούπι και περιγράφει την εκκωφαντική σύγκρουση μεταξύ του ωκεανού και του ποταμού, η οποία δημιουργεί μια παλιρροιακή αύλακα. Οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιφέρει αυξήσεις θερμοκρασίας και διαταραχές στις βροχοπτώσεις που επηρεάζουν την ποσότητα νερού στα ποτάμια. Σύμφωνα με τον ωκεανογράφο Ντενίλσον Μπεζέρα, οι τοπικές κοινότητες έχουν παρατηρήσει την θάλασσα να εισχωρεί περισσότερο στην ενδοχώρα, προκαλώντας αλλαγές στη μορφολογία των ακτών.

Ο Λάους, που έχει σέρφερ σε πορορόκες σε πολλές χώρες, αναμένει να συνεχίσει την αναζήτησή του για νέες παλιρροιακές αύλακες, τόσο γύρω από τον Αμαζόνιο όσο και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και ο Καναδάς. «Υπάρχουν πολλές πορορόκες που κανείς δεν έχει δει ποτέ», είπε, υπογραμμίζοντας την αδιάκοπη επιθυμία του να εξερευνήσει όλα τα θαυμαστά αυτά φυσικά φαινόμενα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play