Ο θλιβερός αποχαιρετισμός ενός πλανήτη που χάνεται

Ο θλιβερός αποχαιρετισμός ενός πλανήτη που χάνεται

Ανακαλύψεις για τον πλανήτη BD+05 4868 Ab, ο οποίος εξαερώνεται από την ακραία θερμότητα, αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές της αστρονομίας. Ένας πλανήτης που πλησίασε υπερβολικά το μητρικό του άστρο παρατηρήθηκε να αφήνει πίσω του μια μακριά ουρά υλικού καθώς εξαερώνεται από την ακραία ζέστη. Ο καταδικασμένος πλανήτης BD+05 4868 Ab, που βρίσκεται σε απόσταση 140 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Πηγάσου, έχει μάζα μεταξύ του Ερμή και της Σελήνης. Η απόσταση του από το άστρο του είναι περίπου 20 φορές μικρότερη από αυτήν του Ερμή από τον Ήλιο.

Ως αποτέλεσμα της κοντινής του γειτνίασης, ο πλανήτης χάνει υλικό που αντιστοιχεί στο Όρος Έβερεστ σε κάθε περιφορά του, όπως αναφέρουν οι αστρονόμοι στο The Astrophysical Journal Letters. Η ουρά λεπτόκοκκης σκόνης και αερίων απλώνεται σε απόσταση εννέα εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον Μαρκ Χον του MIT, επικεφαλής της μελέτης, οι κόκκοι σκόνης στην ουρά έχουν μέγεθος ανάμεσα σε μεγάλα σωματίδια αιθάλης και λεπτούς κόκκους άμμου, αν και η ορυκτολογική τους σύσταση παραμένει άγνωστη.

Ο BD+05 4868 Ab, όπως οι περισσότεροι εξωπλανήτες, ανακαλύφθηκε από τη μείωση της φωτεινότητας του άστρου του καθώς περνά από μπροστά του. Παρά το γεγονός ότι το άστρο είναι ένας πορτοκαλί νάνος με μόλις το 20% της φωτεινότητας του Ήλιου, η επιφάνεια του πλανήτη φλέγεται στους 1.600 βαθμούς Κελσίου, πιθανώς με έναν ωκεανό μάγματος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο πλανήτης σχηματίστηκε σε μεγαλύτερη απόσταση αλλά μετακινήθηκε κοντά στο άστρο λόγω βαρυτικής επίδρασης κάποιου διερχόμενου αντικειμένου.

Η ομάδα αναμένει ότι ο BD+05 4868 Ab θα διαλυθεί πλήρως και θα μετατραπεί σε σκόνη σε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, σύμφωνα με τον Χον. Η αποσύνθεση του πλανήτη είναι ένας φαύλος κύκλος, καθώς το υλικό που χάνει επιταχύνει τη διαδικασία. Στο μέλλον, η ομάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να εξετάσει τη χημική σύσταση των πλανητικών λειψάνων, με στόχο να κατανοήσουν αν το υλικό προέρχεται από τον φλοιό, τον μανδύα ή τον πυρήνα του.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play