Η ιστορία του Θόδωρου Παπακώστα, που φέρνει την αρχαιολογία κοντά στο κοινό μέσω των social media. Όταν αναφέρθηκε το όνομα του Θόδωρου Παπακώστα σε μια δημοσιογραφική σύσκεψη, μια συνάδελφος αντέτεινε: «Ο ανιψιός μου, 15 ετών, είναι φανατικός ακόλουθός του!» Και δεν είναι ο μόνος: πάνω από 126.000 άνθρωποι ακολουθούν τον άνθρωπο που έχει καταφέρει να καταστήσει την αρχαιολογία viral στην Ελλάδα. Μπορεί να θεωρούσαμε ότι μόνο μοντέλα και ποδοσφαιριστές μπορούν να έχουν δυναμικά κοινά στα social media, ωστόσο, αυτή η αντίληψη καταρρίπτεται με την παρουσία ενός διδάκτορα Κλασικής Αρχαιολογίας.
Η ιστορία της Δήλου και του Απόλλωνα, οι περιπέτειες των Βίκινγκς και το έπος του Γκιλγκαμές, όλες αυτές οι αφηγήσεις, ντύνονται με χιούμορ και τρυφερότητα μέσα από podcasts του Θόδωρου Παπακώστα, γνωστού και ως Archaeostoryteller. Οι παραγωγές του περιλαμβάνουν βίντεο σε Instagram, Facebook και TikTok, που ταξιδεύουν τους θεατές στον μαγικό κόσμο της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας.
Ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;», που έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες. Τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ που έχουν προκύψει, καθώς και τα podcasts του, έχουν μπει σταθερά στα top 5 των προτιμήσεων του κοινού. «Η δίψα του κοινού για γνώση και ποιοτική τροφοδότηση έρχεται στην επιφάνεια μέσω του Archaeostoryteller,» αναφέρει ο ίδιος ο Θόδωρος Παπακώστας.
Ο Παπακώστας, πτυχιούχος Αρχαιολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, αποφάσισε να μοιραστεί την αγάπη του για την Ιστορία μέσω των κοινωνικών δικτύων, χωρίς να φοβηθεί τη δυναμική τους. «Πρέπει να ακολουθούμε τη ροή, καθώς η αλλαγή είναι αναπόφευκτη,» δηλώνει. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για την Ελλάδα και να το εξάγει παγκοσμίως.
Στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα, αναζητώντας νέους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση αρχαίων κειμένων και χαραγμάτων. «Δουλεύω για να κάνω τη γνώση προσιτή σε όλους,» καταλήγει ο Παπακώστας, αφιερώνοντας τη δουλειά του σε όσους αναζητούν συντροφιά στο ταξίδι της γνώσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr