Ο Τραμπ αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Διευθύντρια των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, έκανε λάθος όταν υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν. Αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, που ανέφεραν ότι η Τεχεράνη δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο, ο Τραμπ τόνισε πως αυτό δεν μπορεί να ισχύει.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε αεροδρόμιο του Μόρισταουν, Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ επεσήμανε: Κάνει λάθος. Η Γκάμπαρντ είχε υποστηρίξει τον Μάρτιο ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύει ότι το Ιράν δεν έχει την ικανότητα να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.
Ωστόσο, η Γκάμπαρντ ανήρτησε πρόσφατα σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Αμερική διαθέτει πληροφορίες που δείχνουν ότι το Ιράν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών εάν αποφασίσει να προχωρήσει στη διαδικασία. Ο Τραμπ, υποστήριξε ότι η κατασκευή αυτή δεν πρέπει να γίνει, συμφωνώντας με τη θέση της Γκάμπαρντ.
Η ίδια κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι παρερμήνευσαν τη μαρτυρία της, ενόψει της πρόσφατης ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ θα εξετάσει τη δυνατότητα αμερικανικής ανάμειξης στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η Γκάμπαρντ, η οποία στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τον Τραμπ, παρέμεινε επικριτική απέναντι στις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ η εκτίμηση για την κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν παραμένει στην επικαιρότητα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στο ζήτημα, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός λειτουργικού πυρηνικού όπλου.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει αμφιβολίες για τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, τις οποίες κατηγορεί ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την προεδρία του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr