Ο Τραμπ ενδέχεται να παρατείνει ξανά την προθεσμία για την πώληση του TikTok, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει και άλλη παράταση στην προθεσμία για την πώληση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι να επιτευχθεί συμφωνία με κάποιον αμερικανό ιδιοκτήτη. Ο Τραμπ δήλωσε ότι διατηρεί μια ειδική προτίμηση για την δημοφιλή εφαρμογή και επιθυμεί να ολοκληρωθεί μια συμφωνία που θα την κρατήσει διαθέσιμη στους Αμερικανούς. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC την Κυριακή, ανέφερε ότι ενδέχεται να μην χρειαστεί νέα παράταση για τη μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, που έχει ήδη λάβει 75 ημέρες επιπλέον από τον Απρίλιο για την πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της.
Η διαδικασία έχει γίνει περίπλοκη εξαιτίας των αντιρρήσεων της Κίνας για τους νέους δασμούς, που είχαν προκαλέσει στασιμότητα στη συμφωνία πώλησης του αμερικανικού βραχίονα του TikTok, η οποία απαιτεί και την έγκριση του Πεκίνου. Ο Τραμπ έχει αναγνωρίσει την εφαρμογή ως κρίσιμο παράγοντα που συνέβαλε στην ενίσχυση της θέσης του στους νεαρούς ψηφοφόρους κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2024.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ψηφίσει έναν νόμο που απαιτεί την εκποίηση του TikTok από την κινεζική ιδιοκτησία, καθώς και την εύρεση ενός Αμερικανού αγοραστή.
Στο μεταξύ, η ισχυρή ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ιρλανδίας ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου 530 εκατομμυρίων ευρώ στην TikTok, κρίνοντας ότι η εταιρεία μετέφερε παράνομα δεδομένα στην Κίνα και δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών από κυβερνητική κατασκοπεία. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τη θέση των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη νομοθεσία της Κίνας.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για όλες τις εταιρείες που μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα από την ΕΕ στην Κίνα. Ο Τζό Τζόουνς, διευθυντής ερευνών στη Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σημείωσε ότι αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική ροής δεδομένων προς την Κίνα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr