Μείωση των δασμών από τον Τραμπ ενισχύει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τα αυτοκίνητα και τις εμπορικές σχέσεις. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε χθες, Πέμπτη, εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί για τα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα μειώνονται στο 15%, από το 25% που ίσχυε προηγουμένως. Αυτή η ρύθμιση επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα που εισάγει η χώρα από την Ιαπωνία, με τη νέα αυτή κλίμακα δασμών να μην ξεπερνά το 15%. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά την δημοσίευση του διατάγματος στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.
Η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Ιουλίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο προβλέπει ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί στα περισσότερα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ δεν θα ξεπερνούν το 15%. Ορισμένοι τομείς, όπως η αεροναυπηγική και οι πρώτες ύλες που δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ, εξαιρούνται από αυτές τις ρυθμίσεις. Με αυτή τη μείωση των δασμών, η Ιαπωνία εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση με αυτήν που απολαμβάνει η ΕΕ.
Το εκτελεστικό διάταγμα διαλύει τις αμφιβολίες που είχαν προκύψει σχετικά με τους όρους της συμφωνίας, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει ότι το μέγιστο ύψος των επιπρόσθετων δασμών θα είναι 15%, όπως και στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, διάφοροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δασμοί του 15% θα προστίθενται στους προϋπάρχοντες δασμούς.
Η επιβεβαίωση της ιαπωνικής εκδοχής από το διάταγμα του Τραμπ αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ οι ιαπωνικές εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, με το 90% των κερδών να παραμένει στην αμερικανική αγορά. Επίσης, η Ιαπωνία δεσμεύεται να αγοράσει αμερικανικά προϊόντα αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να εξετάσει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλάσκα. Η Ιαπωνία επιδιώκει, παράλληλα, να διαφοροποιήσει τις αγορές της, με επενδύσεις 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, ενισχύοντας τις εμπορικές και στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr