Οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν τη παγκόσμια παραγωγή γάλακτος

Οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν τη παγκόσμια παραγωγή γάλακτος

Οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή γάλακτος, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια διατροφή. Η παραγωγή γάλακτος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των καυσώνων, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ακραία ζέστη μειώνει την ικανότητα των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων να παράγουν γάλα κατά 10%. Η έρευνα, η οποία καλύπτει στοιχεία από πάνω από 130.000 αγελάδες σε μια περίοδο 12 ετών, αποδεικνύει ότι ακόμα και μία ώρα με θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου πάνω από 26 °C μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής γάλακτος κατά 0,5%.

Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις, με την παραγωγή γάλακτος να παραμένει κάτω από τα συνήθη επίπεδα έως και 10 ημέρες μετά από ένα καύσωνα, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής. Μελλοντικές προβλέψεις θερμοκρασίας δείχνουν ότι μέχρι το 2050, η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% λόγω της επιδείνωσης του θερμικού στρες.

Οι ερευνητές, που προέρχονται από τα Πανεπιστήμια Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ και Σικάγο, προειδοποιούν ότι αυτή η μείωση θα έχει ιδιαίτερη επίδραση στα 150 εκατομμύρια νοικοκυριά που εξαρτώνται από την παραγωγή γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα στη Νότια Ασία, η οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής γάλακτος την επόμενη δεκαετία, οι επιπτώσεις του θερμικού στρες αναμένονται να είναι πιο σοβαρές.

Οι αγρότες υιοθετούν ήδη στρατηγικές προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης πρόσβασης των αγελάδων σε σκιά και της ψύξης τους μέσω εξαερισμού ή ψεκαστήρων. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι σε ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 24 °C, αυτές οι στρατηγικές καταφέρνουν να περιορίσουν μόνο το 40% των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης.

Η Claire Palandri, κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, υπογράμμισε την ανάγκη για τις πολιτικές αποφάσεις να εστιάσουν όχι μόνο στην ψύξη των αγελάδων αλλά και στη μείωση των παραγόντων στρες, οι οποίοι κάνουν τις αγελάδες πιο ευαίσθητες στη ζέστη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play