Οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ: Η θέση της Ελλάδας

Οι δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ: Η θέση της Ελλάδας

Ανακαλύψτε τις χώρες που προάγουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη και την εξέλιξη της Ελλάδας. Η ILGA-Europe δημοσίευσε πρόσφατα τον ετήσιο χάρτη Rainbow Map για το 2025, αναλύοντας την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε 49 ευρωπαϊκές χώρες, με τα αποτελέσματα να είναι κατά μεγάλο ποσοστό απογοητευτικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε έξι θέσεις στον χάρτη της ILGA-Europe, με την Ουγγαρία και τη Γεωργία να καταγράφουν επίσης δραματική πτώση λόγω των νομοθετικών μέτρων κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συνιστούν τμήμα μιας ευρύτερης διάβρωσης της δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ομάδα αυτή ανήκει στη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Γκέι, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA World), η οποία εργάζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι ερευνητές της ILGA-Europe αξιολόγησαν τις χώρες βάσει 76 κριτηρίων που κατηγοριοποιήθηκαν σε θεματικές ενότητες, όπως Ισότητα, Οικογένεια, Εγκλήματα και ρητορική μίσους, καθώς και Νομική αναγνώριση του φύλου.

Αν δεν υπάρξει αντίκτυπος, οι επιθέσεις αυτές μπορεί να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη, υπονομεύοντας ανθρώπινα δικαιώματα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναγνωριστούν. Οι πολιτικοί ηγέτες καλούνται να δράσουν, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.

Στην κορυφή της λίστας με τις πιο ασφαλείς χώρες για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα βρίσκεται η Μάλτα, με το 62% των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων να δηλώνουν άνετα τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ποσοστό ανώτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 51%. Η Ελλάδα, παραμένοντας στην έβδομη θέση, σημείωσε πρόοδο καθώς έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με 176 βουλευτές να στηρίζουν το νομοσχέδιο που επιτρέπει και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα, ενώ οι διαδικασίες αναγνώρισης φύλου χρήζουν βελτίωσης.

Η λίστα των κορυφαίων χωρών περιλαμβάνει τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Ισλανδία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play