Οι διαδοχές της Χρυσής Αυγής

Οι διαδοχές της Χρυσής Αυγής

Η ακροδεξιά ανασυγκροτείται στην Ελλάδα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, με νέες εθνικιστικές οργανώσεις να δραστηριοποιούνται. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκαλύπτει τα ίχνη της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης, καθώς 28 φερόμενα μέλη της συνελήφθησαν χθες σε επιχείρηση της ΕΛΑΣ. Από συνεντεύξεις με μέλη της σε εθνικιστικούς ιστότοπους, μέχρι καταγγελίες για τις δράσεις της στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι ξεκάθαρη. Η ΕΝΕΘ αποτελεί μόλις μία από τις πολλές εθνικιστικές οργανώσεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις οποίες είναι τοπικά προσδιορισμένες. Τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των ομάδων περιλαμβάνουν αντιιεραρχικές δηλώσεις, κοινά αφηγήματα και στρατολόγηση μέσω πολιτιστικών δράσεων.

Η αποδοχή της Χρυσής Αυγής ως πρότυπο είναι σχεδόν καθολική μεταξύ τους, υποδηλώνοντας ότι μέλη της καταδικασθείσας εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθούν να παίζουν ενεργό ρόλο. Αν και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής την οδήγησε σε αποδιοργάνωση, δεν σηματοδότησε την πλήρη παύση της λειτουργίας της. Το Μέτωπο Νεολαίας συνεχίζει τις δραστηριότητές του και διοργανώνει εκδηλώσεις διατηρώντας τις ρίζες του.

Η οργάνωση Propatria, που ιδρύθηκε το 2014, φέρει επίσης ένα κομβικό ρόλο στην αναγέννηση της ακροδεξιάς. Στις πόλεις που δραστηριοποιούνται αυτές οι οργανώσεις, η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να καταγράφει ξανά τη δυναμική του χώρου, με μικρές τοπικές ομάδες να προβάλλονται δυναμικά, αντί μιας κεντρικής ηγεσίας.

Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι οι οργανώσεις αυτές είναι σε θέση να επιβιώσουν ακόμη και αν μία από αυτές συλληφθεί ή καταδικαστεί, χάρη στη διάρθρωση και την αυτονομία τους. Όπως υποδεικνύει η περίπτωση της ΕΝΕΘ, η δράση και η στοχοθεσία αυτών των ομάδων μπορεί να παραμείνει αμετάβλητη παρά τις αναταραχές που υφίστανται, δημιουργώντας έναν αδιατάρακτο μηχανισμό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play