Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε κυβερνήσεις για την έγκριση του Starlink του Μασκ μέσω δασμών, επηρεάζοντας τις διεθνείς σχέσεις. Κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται υπό πίεση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να χορηγήσουν άδειες για την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου Starlink, την οποία διευθύνει ο Έλον Μασκ, στενός συνεργάτης του προεδρικού γραφείου, όπως αποκαλύπτει η Washington Post. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκαλύπτουν τις στρατηγικές πιέσεις της Ουάσιγκτον σε χώρες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζητά ανταλλάγματα για τη μείωση των δασμών. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ενθαρρύνει αξιωματούχους να προχωρήσουν σε ενέργειες για να εξασφαλιστεί η έγκριση του Starlink από περισσότερες κυβερνήσεις, καθώς οι διεθνείς διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς προχωρούν.
Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση δασμών 50% για το Λεσότο, η εθνική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της χώρας προγραμμάτισε συνάντηση με εκπροσώπους της SpaceX, της εταιρείας του Μασκ που προσφέρει το Starlink. Το Λεσότο έγινε η πρώτη χώρα που χορηγεί άδεια για υπηρεσίες δορυφορικού Διαδικτύου από τη SpaceX.
Το Λεσότο δεν είναι η μόνη χώρα που έχει προχωρήσει σε άδεια για το Starlink, καθώς παρόμοιες ενέργειες έχουν γίνει και στην Ινδία, τη Σομαλία, το Κογκό, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι πιέσεις για την έγκριση του Starlink αποτελούν στρατηγική κίνηση των ΗΠΑ στον διεθνή ανταγωνισμό με την Κίνα για τις υποδομές επικοινωνίας. Ο Γκουίντ Μουρ από το Center for Global Development εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την επιτάχυνση της αδειοδότησης σε πολλές χώρες και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να είναι απρόθυμες να διαχωρίσουν το ζήτημα του Starlink από τις εμπορικές πιέσεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Quilty Space, εάν η SpaceX αποκτήσει μόλις το 1% των χρηστών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ινδία, θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα 1 δισ. δολαρίων ετησίως, με αντίστοιχα ποσά και για άλλες περιοχές όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr