Οι καταιγίδες άμμου και σκόνης: Ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία 330 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως

Οι καταιγίδες άμμου και σκόνης: Ένας σοβαρός κίνδυνος για την υγεία 330 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως

Οι καταιγίδες άμμου και σκόνης απειλούν την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε την ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των καταιγίδων άμμου και σκόνης και των πρόωρων θανάτων, υποδεικνύοντας ότι περισσότερα από 330 εκατομμύρια άτομα σε 150 χώρες πλήττονται από αυτές τις φυσικές καταστροφές. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) ανακοίνωσε την περίοδο 2025-2034 ως Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση των Καταιγίδων Άμμου και Σκόνης.

Οι καταιγίδες άμμου και σκόνης γίνονται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμες ως μία από τις σημαντικότερες και λιγότερο κατανοητές παγκόσμιες προκλήσεις του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, Philemon Yang. Αυτές οι καταιγίδες προκαλούνται από τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του εδάφους και τις μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Η γενική γραμματέας του WMO, Celeste Saulo, επισήμανε ότι οι αμμοθύελλες δεν έχουν μόνο οπτικές συνέπειες, αλλά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, κοστίζοντας επίσης δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, η γεωργία και η παραγωγή ηλιακής ενέργειας πλήττονται δραστικά από τις επιδράσεις των καταιγίδων αυτών, με τις αιωρούμενες σκόνες να συμβάλλουν σε 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Αντίκτυποι όπως η μείωση της παραγωγής καλλιεργειών κατά 25% οδηγούν σε πείνα και μετανάστευση, υπογραμμίζει η Laura Paterson του WMO, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια τόνοι σκόνης εκλύονται ετησίως. Περίπου το 80% της σκόνης προέρχεται από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με τα σωματίδια να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, προκαλώντας παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η υπογενική γραμματέας Rola Dashti αποκάλυψε ότι το κόστος αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική φτάνει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, περίπου 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η επείγουσα ανάγκη δράσης για την καταπολέμηση των καταιγίδων άμμου και σκόνης αναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των κοινοτήτων παγκοσμίως.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play