Η επικίνδυνη επιθυμία των Βορειοκορεατών για τις νότιες τηλεοπτικές σειρές και η αναζήτηση ελευθερίας. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η πρόσβαση σε ποιοτική τηλεόραση είναι προσιτή – μια συνδρομή στο Netflix κοστίζει λιγότερο από μια πίτσα. Ωστόσο, στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον Economist, η παρακολούθηση δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών μπορεί να αποβεί μοιραία. Από το 2020, σύμφωνα με τον νόμο Κατά της Αντιδραστικής Σκέψης, απαγορεύεται σε κάθε πολίτη να καταναλώνει ή να κατέχει την κουλτούρα των εχθρικών δυνάμεων. Αυτή η εντολή περιλαμβάνει όχι μόνο τις νοτιοκορεατικές σειρές και την K-pop, αλλά και βιβλία, φωτογραφίες και μουσική από τη Νότια Κορέα. Οι ποινές είναι εξαιρετικά αυστηρές: οι παραβάτες αντιμετωπίζουν από καταναγκαστικά έργα και εγκλεισμό μέχρι την εκτέλεση. Το 2022, ένας 22χρονος εκτελέστηκε επειδή άκουσε 70 νοτιοκορεάτικα τραγούδια και παρακολούθησε τρεις ταινίες.
Παρά τον κίνδυνο, οι Βορειοκορεάτες συνεχίζουν να παρακολουθούν K-dramas. Σε έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2016 και 2020, το 83% των αποστατών παραδέχθηκε ότι τα παρακολουθούσε πριν διαφύγει. Όπως λέει η Κανγκ Γκιου-ρί, που αυτομόλησε το 2023, δεν υπήρχε κανένας ανάμεσα στους συνομηλίκους της που να μην είχε δει έστω και ένα ξένο βίντεο – απλώς δεν το ανέφεραν δημόσια.
Για να κατανοήσει κανείς αυτό το ρίσκο, αρκεί να εξετάσει τα προγράμματα που επιτρέπεται να βλέπουν οι πολίτες της Βόρειας Κορέας. Σε ταινίες όπως το «Λουλούδι στο χιόνι» (2011), οι ήρωες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους αγαπημένους τους για να εργαστούν σε βιοτεχνίες ή να μεγαλώσουν ορφανά, ενώ η αγάπη περιορίζεται μόνο προς τον ηγέτη. Αντίθετα, στα K-dramas, οι χαρακτήρες επιδιώκουν τα όνειρά τους και επιτυγχάνουν. Η Κανγκ δηλώνει ότι είδε την πρώτη της σειρά μέσα στη νύχτα, από μια λαθραία κάρτα SD, και την ξαναείδε πολλές φορές, διότι της έδινε δύναμη και ελπίδα.
Η τηλεόραση για τους Βορειοκορεάτες είναι επίσης πηγή πληροφόρησης, καθώς η κρατική προπαγάνδα προβάλλει τη Νότια Κορέα ως τόπο εγκληματικότητας και φτώχειας. Όμως, οι εικόνες πλούτου και ευημερίας από τα K-dramas ανατρέπουν αυτό το αφήγημα. Ορισμένοι Βορειοκορεάτες έχουν την τύχη να παρακολουθούν σειρές που φτάνουν λαθραία μέσω Κίνας. Το κράτος αντεπεξέρχεται με νέους νόμους για την προστασία της πολιτιστικής γλώσσας της Πιονγκγιάνγκ, απαγορεύοντας λέξεις όπως «όππα».
Η Κανγκ αποκαλύπτει ότι οι σκηνές από τις σειρές αποτέλεσαν τη σπίθα της δικής της απόδρασης, όταν με την οικογένειά της διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα. Αυτή η διαδικασία οδήγησε στη διάσωσή τους από έναν Νότιο ψαρά, μια απόδραση που μοιάζει με σενάριο ταινίας.
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν αντιλαμβάνεται την πολιτιστική επιρροή της Νότιας Κορέας ως απειλή, ενώ για τους νέους στη Βόρεια Κορέα, αυτή η επιρροή αντιπροσωπεύει μια φλόγα ελευθερίας. Μια ματιά σε έναν άλλο κόσμο που μπορεί να κοστίσει τα πάντα ή να αλλάξει τη ζωή τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr