Το Βατικανό ενισχύει την κυβερνοασφάλεια του μέσω της ομάδας CyberVolunteers, εν μέσω αυξανόμενων απειλών. Το Βατικανό, ένας θεσμός με σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της εκλογής νέου Πάπα. Παρά την αρχαία του κληρονομιά, ο οργανισμός έχει αναπτύξει μια ειδική ομάδα για την άμυνά του στον κυβερνοχώρο. Δεν αναφερόμαστε στην γνωστή Ελβετική Φρουρά, αλλά σε μια ομάδα εθελοντών πληροφορικής, τους CyberVolunteers, που έχουν αναλάβει την προστασία της Αγίας Έδρας από κυβερνοεπιθέσεις.
Η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2022, περιλαμβάνει μέχρι 90 επαγγελματίες του τομέα της κυβερνοασφάλειας από διάφορες χώρες — οι μισοί από αυτούς είναι Καθολικοί, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχουν απλά με σκοπό την υποστήριξη. Ο ιδρυτής της ομάδας, Τζόζεφ Σενούντα, δήλωσε στο Politico: «Είμαστε σαν την Ελβετική Φρουρά που παρέχει ασφάλεια στο Βατικανό, αλλά ψηφιακά».
Το Βατικανό, που είναι και ανεξάρτητο κράτος, έχει υποστεί επιθέσεις ποικίλης φύσεως, από απόπειρες ηλεκτρονικού ψαρέματος έως επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS) που επιδιώκουν να καταστήσουν ιστότοπους εκτός λειτουργίας. Η ομάδα CyberVolunteers έχει ανακαλύψει κακόβουλους πομπούς Wi-Fi που είναι τοποθετημένοι εντός και γύρω από την Πόλη του Βατικανού, προσπαθώντας να ξεγελάσουν το προσωπικό ώστε να παραδώσουν διαπιστευτήρια.
Οι εθελοντές παρέχουν επίσης δωρεάν υπηρεσίες cloud και εκτελούν δοκιμές διείσδυσης για να εντοπίσουν ευπάθειες στα συστήματα του Βατικανού. Όπως σημειώνει ο Σενούντα, «Βρίσκουμε πολλά σφάλματα και διοχετεύουμε αυτές τις πληροφορίες στο Βατικανό». Μόνο το τελευταίο έτος, οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 150%, με το επίπεδο απειλής να είναι κοντά στο μέγιστο.
Η επιτροπή του 2024 κατέταξε το Βατικανό στις χώρες με την χαμηλότερη απόδοση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς το Βατικανό συνεχίζει να αποτελεί στόχο επιθέσεων για δεκαετίες. Οι προσπαθειές του Πάπα Φραγκίσκου για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας περιλαμβάνουν τον διορισμό ειδικών για την ανίχνευση απειλών και τη δημιουργία μέτρων προστασίας κατά των κατασκόπων.
«Η ιδέα μας ήταν να τους ξυπνήσουμε επειδή δέχονται συνεχώς επιθέσεις», κατέληξε ο Σενούντα, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν μόνιμο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας που θα αναπτύξει μια ενιαία πολιτική στο Βατικανό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr