Η Γάζα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση με υψηλό κίνδυνο λιμού, προκαλώντας έντονες διαμάχες για την ευθύνη της βοήθειας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε έπειτα από αίτημα ευρωπαϊκών κρατών και της Αλγερίας, εστιάζοντας στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την προστασία των ανθρωπιστικών εργαζομένων. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τομ Φλέτσερ, επικαλέστηκε την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι θα κληθούμε να απαντήσουμε τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτή τη φρίκη.
Κατηγόρησε το Ισραήλ για την επιβολή απάνθρωπων συνθηκών στους αμάχους και υπογράμμισε ότι πάνω από 70% του εδάφους της Γάζας έχει μετατραπεί σε ζώνη επιχειρήσεων ή έχει τεθεί υπό εκκένωση. Ο Φλέτσερ επισήμανε ότι κάθε ένας από τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους κινδυνεύει από λιμό, με έναν στους πέντε να λιμοκτονεί.
Ο κ. Φλέτσερ κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει την πρόσβαση στους ανθρωπιστικούς εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τα μέσα και την ικανότητα να παρέχουν βοήθεια. Αναφέρθηκε σε 12 επαφές του Ισραήλ με τον ΟΗΕ, χωρίς αποτέλεσμα για ουδέτερη και χωρίς διακρίσεις διανομή βοήθειας.
Κατηγόρησε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έχει στα χέρια του τα αποδεικτικά στοιχεία της κατάστασης στη Γάζα, αναμένοντας τώρα την κρίση της Ιστορίας. Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των αμάχων σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr