Οι οικονομικές ζημιές της Ευρώπης από κλιματικές καταστροφές ξεπερνούν τα 790 δισεκατομμύρια ευρώ από το 1980. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), η Ευρώπη έχει υποστεί οικονομικές απώλειες άνω των 790 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από το 1980 έως το 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Γερμανία κατατάσσεται ως η χώρα με τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημιές, ανέρχονται σε 180 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία με 135 δισεκατομμύρια ευρώ, η Γαλλία με 130 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ισπανία με 97 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Euronews, η εικόνα αλλάζει ελαφρώς για τον 21ο αιώνα, καθώς οι απώλειες που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει διαφορετικές τάσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι η ένταση και η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, και αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι πλημμύρες και οι καύσωνες παραμένουν οι κύριες αιτίες αυτών των ζημιών σε όλη την ΕΕ. Παρά τις σημαντικές απώλειες που καταγράφονται στις πλούσιες χώρες, αυτές οι οικονομικές επιπτώσεις τείνουν να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία σε σχέση με τις λιγότερες απώλειες των φτωχότερων χωρών.
Από την πλευρά της ασφάλισης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές παραμένει κυρίως προαιρετική και παρουσιάζει κενό ασφαλιστικής κάλυψης άνω του 90%, γεγονός που καθιστά την οικονομία και την κοινωνία ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιες απώλειες. Στις χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν αναπτυχθεί εθνικά συστήματα ασφάλισης που συνδυάζουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γεγονός που βοηθά στη μείωση των κινδύνων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr