Όλοι είναι αναλώσιμοι: Η νέα γλώσσα των εργοδοτών για τους εργαζόμενους

Όλοι είναι αναλώσιμοι: Η νέα γλώσσα των εργοδοτών για τους εργαζόμενους

Εξετάζουμε την αλλαγή της στάσης των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Ο μακροχρόνιος ανταγωνισμός των επιχειρήσεων για τα ταλέντα φαίνεται πλέον να έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο κατά των εργαζομένων. Ενώ παλαιότερα οι διευθυντές αναγνώριζαν τους υπαλλήλους τους ως το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο, σήμερα, οι απαιτήσεις και η πίεση έχουν αυξηθεί σημαντικά. Στη σημερινή οικονομική αβεβαιότητα, τα στελέχη επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά και να παραπονιούνται λιγότερο.

Η Emma Grede, συνιδρύτρια της Skims, δήλωσε πρόσφατα ότι η ευθύνη για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ανήκει στους εργαζόμενους. Παρομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Μπράιαν Νίκολ, δήλωσε ότι το προσωπικό της εταιρείας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να επιδείξει δέσμευση, μετά την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας. Η αίσθηση ότι οι εργαζόμενοι είναι αναλώσιμοι ενισχύεται από τις πρόσφατες περικοπές και την αλλαγή της γλώσσας των εργοδοτών.

Η πρόσφατη συνάντηση στην Uber κατέδειξε τη νέα αυτή δυναμική, όπου οι εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχία για τις αλλαγές στην πολιτική εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες απαιτήσεις και λιγότερα προνόμια. Εργαζόμενοι όπως ο Donnie Donselman, παρατηρούν ότι οι θέσεις εργασίας πλέον απαιτούν περισσότερες ευθύνες, ενισχύοντας την αίσθηση της επιτακτικότητας.

Η αποσύνδεση μεταξύ εργαζομένων και στελεχών αναγνωρίζεται από πολλούς, όπως ο Michael McCutcheon, ο οποίος επισημαίνει ότι οι CEOs, κάτω από πίεση, ζητούν περισσότερα από τους υπαλλήλους τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι τάσεις στην αγορά και οι πρόσφατες αποφάσεις σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Τραμπ και ο Μασκ, έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία μιας πιο επιθετικής γλώσσας εργασίας, όπου η προοπτική του εργατικού δυναμικού φαίνεται αβέβαιη.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, οι εργοδότες προειδοποιούν τους υπαλλήλους για την ανάγκη προσαρμογής στη νέα αυτή πραγματικότητα. Ο καθηγητής Charles A. OReilly προβλέπει ότι όταν η αγορά εργασίας ανακάμψει, οι εργοδότες θα αρχίσουν ξανά να αναγνωρίζουν την αξία των εργαζομένων, αλλά μέχρι τότε, πολλοί ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας επιμένουν στη συρρίκνωση του προσωπικού ως στρατηγική βελτίωσης της αποτελεσματικότητας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play